Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Blizu najveće splitske plaže mrijeste se - morski psi: 'Ima ih po 200 ili 300 svaki dan'

Blizu najveće splitske plaže mrijeste se - morski psi: 'Ima ih po 200 ili 300 svaki dan'

Na Jadranu su napadi na ljude rijetkost

Hrvatski Jadran dom je 60 vrsta morskih pasa i raža. Prema istraživanju hrvatsko-slovenskog tima, više od polovice ih je ugroženo. U našem moru ipak i dalje pliva na stotine morskih pasa. Iako ih rijetko viđamo jer obitavaju u dubini, neki plivaju iznenađujuće blizu prepunih plaža, piše Dnevnik.hr.

Prva pomisao na morske pse su film Ralje i krvoločni napadi na kupače. No, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.

'Kod nas, mislim da je najveći problem ribarstvo', kazao je biolog Lovrenc Lipej.

Znaju se zaplesti i u mreže. No, morski psi vole Jadran, pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

'Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih, recimo, u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80', objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Međutim, Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kod nas je jako rijetka, ali je ipak ima.

'Njezino glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana. Koliko i kako zalaze, ne možemo znati', ustvrdio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. 

Vaša reakcija na temu