Foto: Veljko Martinović Boban primio srednjoškolce iz Vukovara i pozvao ih da od iduće godine svako ljeto provedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Boban primio srednjoškolce iz Vukovara i pozvao ih da od iduće godine svako ljeto provedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nada se da će njegov primjer slijediti druge priobalne županije

Nakon što su položili cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika 'I u mom Gradu Vukovar svijetli' na početku Vukovarske ulice župan Blaženko Boban je organizirao prijem za učenike srednje Ekonomske škole iz Vukovara koji su od jučer u Splitu. Došli su na poziv župana i ravnateljice Ekonomsko-upravne škole iz Splita, Nede Bartulin. 

- Vukovar je svake godine domaćin brojnoj djeci iz cijele Hrvatske, što je jako lijepo, ali mnogi od vas, vukovarskih učenika, nažalost niste dosad imali prigodu upoznati ostale krajeve Lijepe naše. Stoga smo u županiji odlučili, sa županijskim Crvenim križem, od iduće godine pozvati autobus učenika iz Vukovara da dio svojih ljetnih praznika provedu u kampu Crvenog križa, nedaleko odavde, u Okrugu, na Čiovu – kazao je Boban. 

Dodao je da se nada kako će ovaj primjer Splitsko-dalmatinske županije slijediti svi župani ostalih 5-6 priobalnih županija, što bi značilo da bi svake godine 300 vukovarskih učenika moglo ljetovati negdje na moru. Ovu ideju su pljeskom pozdravili učenici, njih 14,, ravnateljica i dvije profesorice koje su u pratnji. Boban im je govorio i o Centru izvrsnosti, projektu ICT Županija i drugim županijskim programima, koje će Županija rado podijeliti s vukovarskim školama.

Ravnateljica vukovarske srednje Ekonomske škole dr. sc. Mira Majstorović je zahvalila Bobanu na lijepoj gesti, te je izrazila nadu da će i oni moći na neki način ugostiti župana i suradnike kroz nekoliko dana, 18. studenoga u gradu Vukovaru, s kojim imaju potpisane Povelje o suradnji i prijateljstvu brojne općine i gradovi iz Splitsko-dalmatinske županije.

– Nadamo se da ćemo vam biti domaćini za desetak dana, ali i 3. svibnja, na sv. Bonu, za Dan Grada Vukovara. Zahvaljujem županu Bobanu što nam je osigurao put i boravak u prelijepom objektu, bivšem osječkom odmaralištu, na Bačvicama i na prelijepoj inicijativi za odmor naše djece. Naši učenici nemaju osiguranu praktičnu nastavu u školi pa im to nadoknađujemo suradnjom s našim poslovnim ljudima, s poduzetnicima koji iskažu interes, što želimo podijeliti s upravom Srednje Ekonomsko-upravne škole iz Splita, a preko pročelnika za društvene djelatnosti ćemo dogovoriti buduće načine suradnje naših dviju škola – kazala je ravnateljica Majstorović.

Ravnateljica Ekonomsko-upravne škole iz Splita, Neda Bartulin je kazala kako je sretna i ponosna što se Županija na ovaj način uključila i podržala suradnju vukovarske i splitske srednje ekonomske škole, te je vodstvu županijskog Crvenog križa i županu zahvalila na veličanstvenoj ideji da pozovu vukovarsku djecu koja inače ne bi imali mogućnosti uživati u ljepotama naše županije.

Vide Popović, predsjednik županijskog CK, čelnik HU Benedikt, koji već godinama organizira Dane sjećanja na Vukovar i Škabrnju, je rekao kako je sretan što će i djeca iz kontinentalne Hrvatske moći osjetiti čari i ljepotu naših krajeva i prelijepe obale. 

- Vi ste generacija koja će kroz 10-15 godina izgrađivati i voditi svoj grad Vukovar. Zato je ovakav način povezivanja vas mladih izuzetno značajan za sve nas, jer pokazuje na koji način svi trebamo nadići patnje i boli kroz koje su prolazili vaši roditelji i vaši najbliži, kako biste već sutra upravo vi mogli biti svijetli primjer svima drugima iz cijele  Hrvatske kojim pravcem nam je ići dalje. Joško Metličić izaslanik Željka Grubišića, ravnatelja županijskog CK, i voditelj interventnog tima županijskog Crvenog križa je također pozdravio ovu plemenitu županovu ideju koja od iduće godine postaje trajni oblik još jačeg povezivanja naših gradova i naših dviju županija - kazao je Popović.

Ni učenici trećeg i četvrtog razreda srednje Ekonomske škole iz Vukovara, Ivan Lovrić i Filip Marošičević nisu krili oduševljenje. 

- Iznimno smo sretni i zadovoljni dosadašnjom ostvarenom suradnjom naših gradova Splita i Vukovara, naših županija Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske, i oduševljeni smo što će naše kolegice i kolege iz drugih vukovarskih škola, već od iduće godine imati priliku ljetovati tjedan dana u ovoj prelijepoj županiji – kazao je Marošičević.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53986, "");
Pregledaj komentare