Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Boca plina u godinu i pol poskupjela gotovo 70 posto

Boca plina u godinu i pol poskupjela gotovo 70 posto

Hoće li cijena i dalje rasti?

Boca plina za kućanstva zapremine deset kilograma u godinu i pol dana poskupjela je gotovo 70 posto! Početkom 2021. cijena se kretala od 100 do 105 kuna dok sad plin u boci na Ininim benzinskim postajama u prosjeku košta oko 167 kuna, javlja T-portal.

U bocama koje koristimo za kuhanje nalazi se ukapljeni naftni plin (UNP) – mješavina propana i butana - koji se dobiva rafinerijskom preradom nafte ili prilikom proizvodnje prirodnog plina.

Zbog toga cijena UNP-a prati kretanja na tržištu nafte i plina. Kako su ta dva energenta sve skuplja posljedično raste i cijena plina u bocama.

Potvrdili su to na upit tportala i iz Ine.

'Snažan rast cijena plina i nafte na svjetskim tržištima utječu i na rast međunarodne kotacije za ukapljene naftne plinove na osnovu koje kotacije se izračunava maloprodajna cijena plina u boci (UNP).

Kotacija je u kontinuiranom porastu od sredine 2020. godine, što utječe na sadašnje razine maloprodajnih cijena koje su 37 posto više u odnosu na lipanj 2021. Dakle, u promatranom razdoblju kotacije plina na međunarodnom tržištu razlog su rasta maloprodajne cijene plina u boci', objasnili su iz Ine.

Također su naglasili kako se ostali troškovi na temelju kojih se kreira maloprodajna cijena - distribucija, punjenje plina u boce, održavanje boca i ostalo - nisu osjetno mijenjali.

Ina na svojim benzinskim postajama prodaje boce od 7,5 kg, 10 kg i 35 kg. Manje boce koriste se u kućanstvima dok je veća namijenjena za ugostitelje.

Cijena boce od 7,5 kg trenutno je oko 125 kuna, 10 kg košta već spomenutih 167 kuna, a ugostitelji bocu od 35 kg sad kupuju za 582 kune.

Na pitanje hoće li se nastaviti rast cijena iz Ine su poručili kako je to teško predvidjeti.

'Cijena plina u boci se formira prema tržišnim principima te će takva praksa biti i u narednom razdoblju, a u ovom trenutku je nezahvalno predviđati trendove', odgovorili su iz naše najveće naftne kompanije.

Vaša reakcija na temu