Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BOJ U SPLITSKOM KANALU: Prije 31 godinu granate JRM-a su zasule Split

BOJ U SPLITSKOM KANALU: Prije 31 godinu granate JRM-a su zasule Split

Udruga veterana HRM-a i ove će godine u znak sjećanja na ta događanja obilježiti obljetnicu

Prije 31 godinu, 15. studenog 1991., Jugoslavenska ratna mornarica napala je Split.

Diverzanti HRM-a su u večernjim satima 14. studenog izvršili napad na neprijateljski brod 'Mukos'. Kao odmazdu za taj napad, s brodova JRM počela je topnička paljba prema Milni i Stomorskoj. Istovremeno se pucalo i po Splitu iz luke Lora. Ujutro, 15. studenog 1991. godine, u svitanje dana, JRM je s brodova smještenih u Bračkom kanalu napala Split. Tog su jutra snage JRM-a cijevi topova okrenuli prema Dioklecijanovom gradu, gradu tisućljetne povijesti, želeći prije definitivnog odlaska nanijeti što više štete gradu i njegovim građanima.

Neprijateljske granate ispaljivane su na grad pod Marjanom s velikog patrolnog broda JRM, koji je nosio ime 'Split'. Razorne granate u prvim satima borbe uzele su živote dvojice pomoraca, koji su poginuli na trajektu 'Vladimir Nazor'. Topničke bitnice Hrvatske ratne mornarice uzvratile su paljbu i tada na otvorenoj sceni pred očima velikog broja Splićana, Bračana i Šoltana odvijao se spektakl u vidu prve prave pomorske bitke. 


Kako je bitka odmicala postao je to praznik za oči i uši, trenutak ushićenja, radost za svakog pravog domoljuba. Do tada prepuni samopouzdanja i arogancije, zapovjednici brodova okreću krmu i daju se u bijeg s VPBR-31 'Split', ponosom tadašnje jugomornarice. 


Nastojali su se Bračkim, Neretljanskim i Korčulanskim kanalom izvući prema otoku Visu. No, topnici s Pelješca, i Korčule bjeguncima su pripremili nezaboravan doček. Tako je samo razarač 'Split', bježeći Korčulanskim kanalom bio pogođen od projektila topnika s Privale i tako oštećen se vukao prema Visu. Od ostalih brodova koji su se tog dana i noći zatekli u Neretljanskom i Korčulanskom kanalu ukupno je 6 pogođeno a jedan je ostavljen nasukan u uvali Torac na otoku Hvaru.

Vaša reakcija na temu