Foto: Pixabay.com BRAČ Popuštaju mjere i u donedavnom žarištu epidemije

BRAČ Popuštaju mjere i u donedavnom žarištu epidemije

Privatni iznajmljivači već dobivaju rezervacije

I Bračani su jedva dočekali novo normalno. Dva tjedna karantene dulje od ostatka Hrvatske nije bilo jednostavno izdržati, donosi Dnevnik.hr.

Nakon prvog vala od četrdeset zaraženih nisu zabilježeni novi slučajevi, iako su testirali četiri posto stanovnika otoka. Glavni brački epidemiolog ne skriva ponos što su epidemiju brzo stavili pod kontrolu.

'Testirali smo 564 osobe. Ove osobe koje su zaražene one su još uvijek u izolaciji, dvije osobe poslane su u Split, ali one su sada dobrog stanja. Praktički zaraženi se u pravilu dobro osjećaju', kazao je Nađan Šerić, epidemiolog i voditelj ispostave NZJZ Supetar.

U ponedjeljak slijedi posljednji val popuštanja mjera. 'Ukidaju se ostali paket mjera, on se odnosi na rad ugostitelja, rad trgovina mještovite robe, ograničenja okupljanja na javnim prostorima, broja ljudi na sprovodima i tako dalje', rekao je Nikola Martinić Dragan, načelnik Stožera civilne zaštite otoka Brača.

Ugostitelj kažu, krajnji je čas, jer prijašnjih godina već su se brojala noćenja i turistički dolasci. 'Ovih godina zadnjih bi nam bilo od prvog petog baš lijepo, a ove godine vidite, ako Bog da da krene i od prvi šestoga bit ćemo zadovoljni', kazao je vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata Pavao Arnerić.

Pred njima je sezona bez velikih očekivanja. 'Nadamo se da bi se naši stari i najvjerniji gosti mogli vratiti, ali će to uvelike ovisiti o situaciji u njihovim državama hoće li smjeti izlaziti', smatra Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira.

Najkasnije do srijede dječja igra čut će se u školama i vrtićima. 'Epidemiloška slika je jako dobra na otoku Braču, i od ponedjeljka ujutro, otok Brač bi trebao biti jednak s epidemiološkim mjerama kao i cijeli ostatak Hrvatske', rekao je Nikola Martinić Dragan, načelnik Stožera civilne zaštite otoka Brača. No unatoč zasluženoj relaksaciji, svi pozivaju na oprez i odgovornost.

Kada Brač očekuje prve turiste, kazao je Ivan Cvitanić, direktor TZ Supetar. Kako je kazao, to što su bili najveće žarište u Hrvatskoj poremetit će im sezonu.

'Ovo je trebala biti najbolja turistička godina, ne samo po financijskim pokazateljima, nego je trebala i dugo trajati', dodao je. Kaže kako je odgovornim ponašanjem i disciplinom sve riješeno, ukinute su propusnice pa turistička sezona počinje u ponedjeljak, iako to nije bilo nikad kasnije.

Navodi da se hoteli uskoro otvaraju s nešto smanjenim kapacitetom za lipanj, no da bi značajna turistička aktivost mogla početi već početkom srpnja. 'U hotelskom sektoru su već otprije ugovorene rezervacije', dodaje.

Navodi da je otkaza rezervacija bilo, pogotovo iz zemalja Skandinavije. 'Privatni iznajmljivači već dobivaju rezervacije i vjerujem, s obzirom da je otok Brač oduvijek atraktivna turistička destinacija vjerujem da nas očekuje dobra turistička godina s obzirom na okolnosti', zaključio je Cvitanić za Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65987, "");
Pregledaj komentare