Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Branka Ramljak: Masterplan su radili strani stručnjaci temeljem podataka i naputaka koji su im bili dostupni, tu dolazimo do prvog problema...
Ključna pitanja za Split Piše: Dalmatinski portal

Branka Ramljak: Masterplan su radili strani stručnjaci temeljem podataka i naputaka koji su im bili dostupni, tu dolazimo do prvog problema...

Kandidatkinja za gradonačelnicu je upozorila da se GUP ne kroji niti se masterplanovi donose uoči izbora

Branku Ramljak, nezavisnu kandidatkinju za gradonačelnicu Splita, pitali smo što napraviti s Kopilicom.

- Za razvoj Kopilice potrebno je za početak izmijeniti prostorno-plansku dokumentaciju. Napravljena je velika količina posla i dokumentacije za koju je bilo potrebno vremena, međutim moramo biti svjesni da se GUP ne kroji niti se masterplanovi donose uoči izbora jer se time nepotrebno 'bojaju', čime se i dobrim stvarima čini šteta. Mislim da se svi slažemo da Kopilica umjesto trenutačnog 'brownfield' područja treba postati novi kvart sa svim prometnim, društvenim, komercijalnim i stambenim sadržajima. To je milijun kvadrata gotovo u centru grada koji imaju poznato vlasništvo i u gradu koji je prostorno ograničen je jasno da se takav prostor ne smije zeznuti. Tome u prilog govori i studija IRMO instituta koju je naručio Grad koja nam govori da ćemo, ako ne napravimo bitne promjene kroz 30 godina doći na nešto preko 130.000 stanovnika. Ako to nije podatak koji pali sve alarme, ne znam što je - rekla je Ramljak.

Kazala je i da s obzirom na strukturu imovinsko-pravnih odnosa, Grad Split u Kopilici nastupa prvenstveno kao moderator javnih i privatnih dionika koji kroz izmjene prostorno-planske dokumentacije brine o tome da pojedinačni interesi vlasnika ne nadvlada onaj zajednički, javni, a da se područje konačno 'otključa', da na njemu konačno započnu javne i privatne investicije.

- Masterplan su radili strani stručnjaci temeljem podataka i naputaka koji su im bili dostupni. Tu dolazimo do prvog problema, a to je kvaliteta ulaznih podataka i definiranje vizije i cilja, što je odgovornost Grada. Analize koje su izrađene su vrijedne i treba ih iskoristiti kako bi se u široj raspravi svih zainteresiranih dionika revidirali zaključci i zajedno sa strukom, prije svega Društvom arhitekata Split i FGAG-om, odlučilo na koji način pristupiti izmjenama GUP-a. Kao gradonačelnica, ovaj proces bih prioritetno pokrenula odmah po stupanju na dužnost i postupila po preporuci struke - navela je Ramljak.

Vaša reakcija na temu