Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON Brdo prošlosti, oaza budućnosti: Split iz EU dobio milijune za uređenje Marjana!

NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON Brdo prošlosti, oaza budućnosti: Split iz EU dobio milijune za uređenje Marjana!

Gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša kaže da je bilo poprilično teško dobiti sredstva za projekt zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Grad Split dobio je sredstva iz EU fondova za projekt 'Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti'. Projekt je vrijedan oko 22,5 milijuna kuna, a bespovratna sredstva osigurana su u iznosu od 75 posto. Najvažnije stvari koje su obuhvaćene projektom su: rekonstrukcija i revitalizacija kompletnog Botaničkog vrta za što je potrebno 2,5 milijuna kuna, nova osmatračnica na Sedlu s liftom od 4,5 milijuna, električni otvoreni autobus za posjetitelje, nove biciklističke i pješačke staze te kompletna multimedijalna signalizacija svega na Marjanu. 

Osim toga, u planu je uređenje poučnih staza, adrenalinski park, novi sadržaji i obnova Dječjeg grada, piknik zone za posjetitelje Bena i Vrha, brojači posjetitelja, nadzorne kamere, razvoj tematskih suvenira i ruta, radionice za djecu i građane, marketing Marjana i novi sveučilišni sportski tereni za futsal i košarku u Spinutu.


Krešimir Budiša, gradonačelnikov savjetnik za EU fondove, kaže da je ovo najljepši božićni poklon kojeg je Split mogao dobiti.

- Projekt smo prijavili u travnju, na njemu je radila firma UHY savjetovanje, ali sam to počeo pripremati prije točno godinu dana. Kako Grad u to vrijeme nije imao proračun, sredstva za izradu projektne dokumentacije dala je Županija - kaže Budiša i ističe kako će Grad dodatno financirati neke sadržaje koji se nisu mogli prijaviti na natječaj poput škole u prirodi za djecu, street workout parka i plaže za osobe s invaliditetom na Benama. 

Dodaje da je ponosan što su dobivena sredstva za ovaj projekt jer je bio dosta kompliciran zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Pronašli smo put kao nitko do sada. Međutim, izuzetno je važno da Grad Split i Javna ustanova ne bi nikada mogli prijaviti projekt, niti ga dobiti, da Marjan nije gradski. Svim sredstvima ćemo se boriti da ga zadržimo, unatoč određenim skupinama u Gradu koje se zalažu da se Marjan oduzme Splitu i preda Hrvatskim šumama. Ovaj, kao i novi projekti, jamac su da je naš interes zadržati Marjan našim. Projekt ima za cilj sve sadržaje, osim Zoološkog vrta koji je proglašen kulturnim dobrom, podignuti na jednu višu razinu, ne samo za naše sugrađane, nego i za goste - kaže Budiša te zaključuje kako će do kraja projekta kroz ITU sredstva vidjeti i definirati novu namjenu te potpuno riješiti i oplemeniti prostor Zoološkog vrta.

Vaša reakcija na temu