Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Brodosplit ugovorio najluksuzniji brod za polarna krstarenja

Brodosplit ugovorio najluksuzniji brod za polarna krstarenja

Moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade

Brodosplit je ugovorio izgradnju broda za krstarenja polarnim područjima na Arktik i Antarktik u klasi 'Polar Class 6' (Polar Expedition Cruise Vessel) čime će ugovoreni brod biti najveći kruzer u toj klasi ikada izgrađen. Odlukom Vlade RH s 96. sjednice o izdavanju garancija za povrat avansa Kupca omogućena je realizacija financiranja gradnje čime se ispunio uvjet stupanja na snagu samog Ugovora. Ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije, koja okuplja najraznolikiju paletu svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. 

Riječ je o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenja polarnim područjima na svijetu, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a brzinu od 16 čvorova osiguravat će četiri glavna motora s generatorom (gensets), kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4400 kW. Vrijednost projekta je 110 milijuna eura.

- Sklapanje ovog Ugovora pokazuje, među ostalim, da su nas najvažniji svjetski naručitelji prepoznali kao brodogradilište koje je sposobno graditi i isporučiti kupcima vrlo složene brodove. Također, ovaj je ugovor rezultat i nagrada za našu inovativnost i sposobnost da uvažimo svaku želju tako respektabilnog naručitelja. Gradnjom ovoga broda Brodosplit će steći dodatnu referencu brodograditelja koji je među najboljima na tržištu, a Vlada RH prepoznala je značajan pozitivan učinak ovog posla na sveukupna gospodarska kretanja, dok će HBOR kao kreditor čvrsto stati iza ovog velikog izvoznog posla u kojem ima 75% domaće komponente - istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Quark Expeditions je lider u polarnim ekspedicijama od svog osnutka 1991. godine. Njihovi brodovi posjeduju posebno ojačane trupove i ledolomce što im omogućuje da se istraže neka od najudaljenijih i zadivljujućih područja svijeta.

Brodosplit je partner koji svom klijentu nudi proizvod po njegovoj želji, tj. posebnim zahtjevima koji su jedinstveni bilo u dizajnu ili izvedbi bilo u primjeni novih tehnologija i rješenja usmjerenih na očuvanje okoliša, sigurnosti korištenja, niske troškove održavanja i dugi uporabni vijek, od razvoja proizvoda, gradnje do financiranja i mogućeg partnerstva.

- Ovako veliki projekti odlična su prilika da kvalitetan rad pokažu brojni hrvatski proizvođači opreme, pa posebno veseli izrazito visok udio ugradnje domaće komponente na brod od preko 75%, što je u odnosu na proizvode koji su se prodavali prije privatizacije i na kojima se gomilao gubitak potpuni zaokret Brodosplita u ostvarenju svih svojih poslovnih planova te poziciji nezaobilaznog Europskog brodogradilišnog sustava koji gradi vrlo složene brodove na kojima ostvaruje profit i postiže visoku konkurentnost - poručili su iz Brodosplita.

Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta i bit će na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu 2020. godine.

Među ostalim imat će dva helikoptera, a svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Iako je poznat kao najhladnije mjesto na Zemlji i oko 98% njegove površine je prekriveno snijegom i ledom, Antarktik je posljednja istinska divljina svijeta i sve popularnija turistička destinacija. Antarktički poluotok je najsjevernija regija velikog bijelog kontinenta i ima gustu koncentraciju fascinantnih i jedinstvenih stvorenja, uključujući foke, kitove i više od sedam vrsta pingvina.

Vaša reakcija na temu