Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Broj noćenja u Klisu raste po stopi od 200 posto: 'Želimo biti prepoznati kao nova turistička zvijezda na nebu Dalmacije'

Broj noćenja u Klisu raste po stopi od 200 posto: 'Želimo biti prepoznati kao nova turistička zvijezda na nebu Dalmacije'

U strategiji razvoja je također i izgradnja hotela, a nadamo se da će biti otvoren u sljedećih nekoliko godina

Klis se turistički budi, a najbolje je to ilustrirati brojevima: 200 noćenja ostvareno je 2013., a ove godine je do danas zabilježeno već preko 5000 noćenja. Samo povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu je preko 200 posto. 

- Ovakvim stopama rasta se nadamo i u budućnosti. Od 10.000 posjeta i prodanih ulaznica na kliškoj tvrđavi od prije tri godine u 2016. godini smo narasli na preko 30.000 posjeta. Sve nas ovo motivira da radimo još više i ustrajnije kako bi općina Klis bila prepoznata kao nova turistička zvijezda na nebu Dalmacije - kaže Tonči Glavina, direktor Poduzetničkog inkubatora Klis.


On je poručio da je razvoj turističke destinacije dugoročan i mukotrpan posao. 

- Toga smo itekako bili svjesni u Općini Klis kada smo donijeli odluku o sustavnom razvoju turizma i stvaranju destinacije prije nešto više od tri godine. Osim drevne kliške tvrđave, Općina Klis prije tri godine nije imala turističku infrastrukturu, ni jedan turistički proizvod, praktički nije uopće imala smještajnih kapaciteta. Jedini turistički dolasci su bili dnevni gosti na kliškoj tvrđavi kojih je bilo nekih 10.000 godišnje. Zbog praktički nepostojeće smještajne ponude i relativno malog broja gospodarskih subjekata na području općine, prihodi od turističke članarine i boravišne pristojbe su bili zanemarivi - ističe Glavina i nastavlja:

- U tri godine, sinergijskim učinkom Općine Klis, Poduzetničkog inkubatora Klis i Turističke zajednice izgradili su se temelji turističke destinacije koji već sada daju vrlo obećavajuće rezultate. U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Konzervatorskim zavodom iz fondova Europske unije u tvrđavu Klis je uloženo preko četiri milijuna kuna. Na području općine otvoreno je preko 200 km novih biciklističkih staza, odrađena je i izgradnja novih namjesnih staza kao što je jedinstvena staza koja prolazi kroz Kliško polje i biciklističkom rutom povezuje Klis sa Solinom i Splitom. Kroz Kliško kulturno ljeto, aktivni turizam i Božićni advent organizirano je i mnoštvo zanimljivih nastupa i manifestacija. Kliška gastronomija, najprepoznatljivija kroz klišku janjetinu, danas je zastupljena kroz brojne turističke ture i manifestacije. 


Umjesto standardnih načina promoviranja destinacije turizam Klisa predstavljen je svijetu najvećim dijelom kroz udruženo oglašavanje, digitalni marketing i specijalizirane portale na stranim jezicima.

- Turistička ponuda općine Klis sve više nalazi mjesta u programima turističkih agencija. Upravo su u provedbi dva projekta kojima je cilj dodatni razvoj i prezentiranje destinacije, a to je izgradnja Interpretacijskog centra Klis i nove pristupne staze do bunara Rajčica u Niskom. Oba projekta sufinancirana su fondovima i vanjskim izvorima financiranja od Ministarstva turizma do Ministarstva poljoprivrede i fonda Ruralnog razvoja. Kroz revitalizaciju Kliškog polja nastojimo stvarati uvjete za razvoj agro turizma. U konačnici, cilj nam je da razvoj javne turističke infrastrukture prati i razvoj privatne turističke infrastrukture. To nam se upravo i događa jer danas u općini Klis imamo preko 20 smještajnih objekata koji su pretežno atraktivne vile za odmor, a za sljedeću turističku sezonu se najavljuje otvaranje još nekoliko. U strategiji razvoja je također i izgradnja hotela u Klisu, a nadamo se da će biti otvoren u sljedećih nekoliko godina - zaključio je Glavina. 

Vaša reakcija na temu