Bulj pozvao Sinjane da se usprotive odlaganju vrgoračkog otpada na odlagalištu Mojanka

Bulj pozvao Sinjane da se usprotive odlaganju vrgoračkog otpada na odlagalištu Mojanka

Dio vijećnika traži izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će razmotriti opcije kako to spriječiti

Saborski zastupnik Mosta, Miro Bulj, osvrnuo se na to što će, rješenjem Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Čistoća Cetinske krajine d.o.o. od ponedjeljka započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada prikupljenog s područja Vrgorca, što znači da će vrgorački otpad putovati 100 kilometara do odlagališta Mojanka u Sinju. Bulj upozorava kako je takva odluka štetna i lišena svake logike.

- Gradovi su odabrani nasumce, kako drukčije tumačiti da se otpad s područja Vrgorca kamionima prevozi sto kilometara i odlaže na odlagalište Mojanka u Sinju. To nije gospodarenje otpadom, tako se ne zaštićuje okoliš, dapače, time se dodatno ugrožava okoliš i zdravlje građana Sinja, pogotovo najugroženijih naselja Brnaza i Turjaka. Očito svi nadležni u Ministarstvu zaštite okoliša, Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Sinju, ne razumiju princip održivog gospodarenja otpadom - kaže Bulj.

Umjesto izgradnje sortirnica i kompostišta koje bi čak otvorile i nova radna mjesta, dodaje, oni rješenje vide u ugovaranju po okoliš štetnih, neučinkovitih i ekonomski promašenih 'putničkih aranžmana za otpad'. 

- Nažalost, otkad je ovaj ministar preuzeo resor zaštite okoliša i energetike nije izgrađena niti jedna sortirnica ni kompostište. Ponukan, među ostalim, Plenkovićevim posjetom Sinju u pratnji ministara, koji za Sinj i Cetinski kraj nisu osigurali davno obećane razvojne projekte već vrgorački otpad, pozivam moje Sinjane da se usprotive tome da Sinj postane kanta za smeće i da im svima snažno poručimo: 'Od Sinja kantu za smeće napraviti NE_ĆE_TE!' - naveo je Bulj.

Ističe i da je kao vijećnik u Gradskom vijeću Sinja s još desetoricom vijećnika, potpisao zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj će raspraviti pravne mogućnosti za zaustavljanje dovoza otpada s područja Vrgorca i potencijalno drugih gradova.

- Cilj zaštita okoliša i zdravlja ljudi. Očekujem punu podršku nadležnih u Gradu Sinju. Dodatno, kao saborski zastupnik svim  sredstvima ću se boriti protiv ovakvog rješenja te pozivam ministra zaštite okoliša i energetike i Državni inspektorat da odustanu od štetnih rješenja - zaključuje Bulj.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52631, "");
Pregledaj komentare