Foto: Joško Šupić Bulj traži ostavku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Bulj traži ostavku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Saborski zastupnik Mosta kaže da je Dragomir Petric 'grobar' zdravstva

Miro Bulj prokomentirao je upozorenje dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije o tome kako će u roku od šest godina 100 liječnika otići u mirovinu, a neće ih imati tko zamijeniti. Bulj kaže da se očito radi o još jednom pokušaju dr. Petrica da očuva svoju poziciju i zaštiti župana Bobana koji se svrstao na njegovu stranu, smijenio jedno neposlušno Upravno vijećem, a imenovao drugo koje je donijelo željenu odluku. Bulj smatra da je sramotno to što dr. Petric misli da se od vlastite nesposobnosti može ograditi prebacivanjem odgovornosti na specijalizante i mlade specijaliste. 

- Kao odgovoran upravitelj, u središte bi morao staviti specijalizante, prepoznati njihove konkretne potrebe i iznaći i komunicirati prijedloge rješenja. Lijepo je da dajete izjave za javnost, ali što ste osim toga konkretno učinili u odnosu na razinu zdravstvene zaštite koja je u ovoj županiji najniža, a liste čekanja su po principu 'tko preživi, pričat će'. Iz vaših istupa očituje se i neprimjeren odnos prema specijalizantima. Osim toga, pregledom natječaja Doma zdravlja SDŽ vidljivo je da je više mladih liječnika zainteresirano za specijalizacije, nego što ih se nudi, tako na primjer, u studenom 2018. na natječaj koji je raspisan za 5 specijalizacija iz obiteljske medicine pristiglo je 16 valjanih prijava, dok se na natječaj iz svibnja 2017. na 10 ponuđenih mjesta za specijalizaciju iz obiteljske medicine javilo 55 kandidata - poručuje Bulj Petricu i dodaje kako ne vidi da se istinski bori za ostanak mladih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

- Cilj bi morao biti podizanje kvalitete zdravstvene zaštite za građene koji, podsjetit ću vas, sve financiraju. Ne očekuje se od vas da 'nagovarate' liječnike, ali ste odgovorni za to što niste radili tako da znate njihove potrebe. Što niste ulagali u njih? Možda, umjesto 50.000 kuna godišnje nagrade i plaćenog stana neki mladi liječnici očekuju da na upravljačkim funkcijama bude netko tko ih neće neosnovano prozivati, tko će njihov rad i marljivost vrednovati po pravilima struke, a ne politike. Možda bi, da vide perspektivu promjene dokazano neučinkovitog sustava razmišljali drugačije.  Ako je kod vas došlo do zamora, nedostatka vizije i nemogućnosti prepoznavanja potreba mladih liječnika i građana, jer ne nudite nikakva rješenja, pozivam vas javno da napokon podnesete ostavku. Prepustite mjesto onome tko će odgovorno i stručno upravljati Domom zdravlja, tko će na izazove zdravstvenog sustava odgovarati konkretnim rješenjima, a ne političkim porukama usmjerenim na to da od sebe i župana Bobana otklonite svaku odgovornost - zaključuje Bulj.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14