BULJ U VRGORCU: Pozvali ga poljoprivrednici zbog plavljenja Vrgorskog polja

BULJ U VRGORCU: Pozvali ga poljoprivrednici zbog plavljenja Vrgorskog polja

U 80 godina nismo sposobni pobiti još jedan odvodni tunel koji bi smanjio poplavne dane, komentirao je gradonačelnik Ante Pranić

Saborski zastupnik Mosta i njihov kandidat za Europski parlament Miro Bulj posjetio je danas Vrgorac, a primio ga je gradonačelnik Ante Pranić.

- Nije došao u ulaštenim cipelama već u gumenim čizmama na poziv naših poljoprivrednika. Razlog dolaska je plavljenje Vrgorskog polja zbog obilnih padalina u prošlom razdoblju - komentirao je Pranić. 

Dodao je kako je Vrgorsko polje, jedno od najvećih i poljodjelski najobrađivanijih površina u Dalmaciji, do prije 80 godina bilo povremeno jezero. 

- Tada je upornošću franjevca fra Ante Gnječa probijen tunel za bržu odvodnju poplavnih voda, nakon čega je za potrebe poljoprivrede oslobođena velika obradiva površina koja je othranila generacije, što čini i danas. Fra Ante Gnječ je bio vizionar svog doba, novac je isprosio kod kralja Aleksandra u Beogradu, a radovi su završeni 1938. godine. O tome je prošle godine pisao naš kroničar Branko Radonić. U sljedećih 80 godina nismo sposobni pobiti još jedan odvodni tunel koji bi smanjio poplavne dane. Svako plavljenje polja u proljeće zbog obilnih padalina stvara velike štete našim poljoprivrednicima. I tako iz godine u godinu, a hvalimo se bespovratnim sredstvima za kapitalna ulaganja iz EU - napisao je Pranić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14