Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BUNA U SPINUTU 'Nama cesta ne treba, neka je vode kod svoga guvna'

BUNA U SPINUTU 'Nama cesta ne treba, neka je vode kod svoga guvna'

'Taj koji ovdi želi cestu, treba na Rab', kaže predstavnica stanara zgrade na Mandalinskom putu


Šok i nevjerica u Spinutu! Grad Split objavio je poziv za dostavu ponuda za idejni projekt izgradnje kolno-pješačkog spoja Gajeve ulice i Puta svete Mande. Zahvat će omogućiti kvalitetniju prometnu povezanost Gajeve ulice s prometnom mrežom Grada Splita te izgradnju parkinga uzduž prometnice, stoji u objašnjenju. Stanari zgrade ispred koje bi nova prometnica trebala proći, teško će se s ovim složiti. Njih za to nitko ništa nije pitao. 

Gajeva je oduvijek slijepa ulica koja završava zelenom površinom. U Spinutu, kao i u drugim dijelovima grada, parkinga kronično nedostaje, vozila su zauzela sve što se može zauzeti.  Nejasno je, međutim, kako bi ova nova jednosmjerna prometnica u dužini od pedesetak metara mogla poboljšati situaciju. 

Tu, gdje bi se trebala uglaviti cesta za spoj Gajeve i Mandalinskog puta, sada je šetnica široka tek par metara. Kada se gleda prema Marjanu, s desne je privatni dvor s obiteljskom kućom, a slijeve Bombardellijeva zgrada s niskim balkonima u razini tla i uređena zelena površina s par stabala. Lijepo je, mirno. Zelenilo uokolo. Cvrkut ptica. Namjera je da se radi kvalitetnije povezanosti nalije asfalt i pusti promet.   

Kada su vidjeli što im se sprema, stanari su odmah nazvali predsjednika kotara Andriju Čaljkušića, koji im je savjetovao da prikupe potpise za zaustavljanje gradnje, što će se i učiniti čim prođe ova situacija oko korone. Popis stanara sa zahtjevom da se zaustave aktivnosti na izgradnji nove prometnice ljudima pod prozorom poslana je u Grad Split i Kotar. 

Kaotična situacija 

Čaljkušić kaže da je situacija u Gajevoj kaotična i da bi se nešto sigurno trebalo napraviti, no ni on nije siguran da bi ovo bilo najbolje rješenje i smatra da bi bilo optimalno da se stvar prepusti struci. Na kotarskom vijeću o ovome nisu raspravljali, već će to učiniti na idućoj sjednici. 


Danas smo u Gajevoj zatekli geodete kako premjeravaju parcelu. 

'Ne triba ti to radit. Nema ti ništa od toga', prijateljski savjet stiže iz dvora zgrade na Mandalinskom putu s koje će stanari imati pogled na novu prometnicu kao s najboljeg mjesta lože u Monte Carlu. 

Samo, nije njima ni do Formule, ni do ceste. 

'Jutros sam saznala za ovo. Nisam mogla vjerovati. Ta njihova cesta bi došla do naše zgrade. Zamislite da nekome ispod prozora dođe cesta. To nije normalno, ni ljudski. Nekome fali daska u glavi da može takvo što predložiti. To nikada nije bilo u planu, niti se upozorilo. Od jutros je uzbuna u zgradi. Svaki čas netko zvoni na vrata. Stanari su ludi. U našoj zgradi čovjek se raznio bombom, a ljudi s PTSP-om ima još. Zamislite sada da tim ljudima ispod samog prozora stavite cestu. Ovo me je pogodilo kao grom iz vedra neba. Taj koji ovdje želi cestu, treba na Rab', ogorčena je Vasja Javorčić, predstavnica stanara zgrade na Mandalinskom putu 18. 

Jadranka Karaman i njena obitelj žive u prizemlju. Cesta bi joj prošla ispod prozora. 

'Ovo je strašno. Izrezala bi se i stabla, zelena površina. Marjan bi se opet uništavao i devastirao. I što je najgore, stavili su nas u kavez. Sve se događa u vrijeme pandemije korone kada se ne smijemo skupljati. Ispast će sada da mi ne poštujemo zakon, a prisilili su nas da ovako reagiramo', kaže Karaman. 

'Koja je svrha ove ceste i kome ona treba?'

Maja Planinić bila je u prošlom sazivu kotarskog vijeća kada se dočulo da gradska vlast nešto sprema. 

'Doznali smo da je Grad tražio idejno rješenje. Kontaktirala sam projektanta i on mi je rekao da je to napravio bez izlaska na teren na temelju geodetskih podloga. Bilo mu je lino doć ovdi i sagledat situaciju. Ovo je sada puno ozbiljnije. Sada se radi idejni projekt na temelju idejnog rješenja', kaže Planinić. 

Stanari tvrde i da Gajeva u GUP-u nema status ulice, već pješačkog puta, odnosno zaštićenog perivoja pa im je nejasno temeljem čega je raspisan natječaj. Besmisleno im je i to prometno rješenje koje će vozače iz Gajeve odvesti put Marjana, a ne put središta grada s obzirom da je Mandalinski put također jednosmjeran do točke u koji bi se uključila nova prometnica. 

'Koja je svrha ove ceste? Kome ona treba? To je neka praona. Ovdi nema pet metara. Dok naprave tu cestu i sve ostalo šta triba, čoviku će uć u dnevni boravak. Kako ih nije sramota! Bilo bi pametnije da rješavaju autobusnu stanicu na benzinskoj. Kažu da je to cesta koja je prijeko potrebna stanarima. A stanari govore: 'Nama ta cesta ne treba. Neka je vode kod svoga guvna.'   

Vaša reakcija na temu