Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Burna rasprava o Marjanu: 'Godišnje plaćamo Javnu ustanovu 7 milijuna kuna za nezakoniti rad'

Burna rasprava o Marjanu: 'Godišnje plaćamo Javnu ustanovu 7 milijuna kuna za nezakoniti rad'

Niti jedna osoba nije kvalificirana i ovlaštena za obavljanje šumarskih radova - istaknuo je Marinić

Zbog sumnje da su aktualni ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Robert Koharević te bivši, trenutačno na mjestu savjetnika, Mate Kosović, preko Programa gospodarenja Park šumom Marjan svjesno dopuštali pretvaranja negrađevnog zemljišta u građevno na tom području, Društvo Marjan je dvojac kazneno prijavio.

Druga prijava išla je zbog obavljanja šumarskih poslova suprotno Zakonu o šumama. Ukratko, Javna ustanova nema ovlaštenog inženjera šumarstva za zakonom propisane radove.

Čak sedam milijuna kuna godišnje iz gradskog proračuna izdvaja se za Javnu ustanovu, a prema navodima na tribini, nezakonito rade.

- Nema niti jedne osobe kvalificirane i ovlaštene za obavljanje šumarskih radova - istaknuo je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Javna ustanova broji, inače, 52 zaposlena.

- Ovlašteni inženjer šumarstva koji je u mirovini nije mogao vjerovati da se ovo događa na Marjanu! Usporedbe radi, kao da šofer autobusa vozi bez položenog vozačkog ispita - detaljno je Marinić elaborirao rad Javne ustanove proteklih godina na tribini održanoj u kinoteci Zlatna vrata u ponedjeljak navečer.

Iako je prekidan od krcate dvorane mahom bespravnih graditelja zbog čega je tribina imala žučan ton, na trenutke su upadice bile i degutantne, ipak je poslana poruka. Prvenstveno gradskim vijećnicima na kojima je odluka o budućem radu Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. Iako su pozvani svi vijećnici, kao i gradonačelnik i zamjenici, temu tribine su došli čuti samo nezavisni, Marijana Puljak, Daša Dragnić i Tomislav Alujević Grgas.

Da bi se shvatila bit, Marinić je krenuo od početaka, od Plana gospodarenja Park šumom Marjan. Prvo je godinama Javna ustanova gospodarila bez Plana gospodarenja, da bi se 2007. pokrenula procedura za izradu i donošenje Plana.

U novom Planu, u kojem se uvodi termin gospodarska jedinica, izbačeni su rubni dijelovi Park šume Marjan i južne padine. Iako je Grad, pojašnjavao je Marinić, naručio cijeli obuhvat Park šume Marjan, odnosno 300,29 hektara površine, u 'gospodarskoj jedinici' novim Planom obuhvaćeno je 196,24 hektara. Primjerice, Bambina glavica ili Vila Dalmacija nije obuhvaćena Planom.

S druge strane, na rubnom sjeveroistočnom području koje nije u obuhvatu, niknula je stambena zgrada.

- Ovakvo postupanje nastavlja se i kroz studije za izradu PPPO-a. Prije četiri godine pokrenuta je inicijativa za izradu, a izrađene su svega četiri studije. Kako su rađene, bolje bi bilo da nisu izrađene! U izradi studija je sudjelovala i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, a unatoč svemu iznesenom, nisu iznijeli niti jedan prigovor - poentirao je Marinić.

Naveo je Marinić da su sa svakom novom spoznajom upozoravali i gradonačelnika, pa i o onoj o neispravnim hidrantima što su ovlaštene osobe utvrdile i sastavile zapisnik.

Prema navodima voditelja tribine, unatoč tome što su Marinić i Duška Boban bili članovi Upravnog vijeća Javne ustanove, sve informacije dobivali su zaobilaznim putem umjesto od Koharevića. Svoje su spoznaje pak dijelili sa splitskom gradskom upravom, uključujući i vijećnike.

Bespravni graditelji su i osobnim diskreditacijama 'zamutili sliku' s tribine. Istina, bilo je i argumentiranih navoda poput jednog od vlasnika, Darija Alujevića, o problemu s knjiženjem u katastru.

Sve u svemu, policija i DORH će reći svoje o radnjama Koharevića i Kosovića, članovi Društva su iznijeli svoje sumnje koje su prethodno prijavili.

- Dovesti poslovanje Javne ustanove u zakonske okvire, imenovati ravnatelja koji će htjeti i znati raditi u interesu Park šume te čvrsta volja Grada za promjenama u upravljačkim tijelima Javne ustanove u cilju radikalnog poboljšanja zaštite i održavanja Park šume Marjan - smjernice su koje su poslane s tribine.

Predsjednik udruge Merjan, koja okuplja vlasnike bespravnih graditelja na Marjanu, Goran Jugović je naveo da se južne padine ne mogu uključiti u Plan gospodarenja bez privatnih vlasnika.

- Vi ste bili u Upravnom vijeću, mogli ste donositi odluke, ali ste podvili rep - poručio je Goran Jugović voditelju Mariniću.

Nakon tribine je Jugović kazao da su iznijeli svoje probleme jer se vlasnike nelegalnih kuća uvijek očeše i proziva. Što se tiče rada Javne ustanove, kazao je da ako postoji elementi kaznenog djela neka svi idu u zatvor.

Vaša reakcija na temu