Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BUS ZNANJA Učenici zanimljivim plakatima Prometovim putnicima pokazali aktualnost matematike u svakodnevnom životu

BUS ZNANJA Učenici zanimljivim plakatima Prometovim putnicima pokazali aktualnost matematike u svakodnevnom životu

Mijenjaju se svaka dva tjedna na oglasnom prostoru u vozilima

Projekt 'Bus znanja' započeo je u rujnu ove godine i trajat će cijelu školsku godinu 2019./2020., a postoji mogućnost da se produlji. Osmislile su ga profesorice matematike II. gimnazije iz Splita, III. gimnazije iz Splita i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, a provode ga učenici tih škola. 

- Pokretačka motivacija cijelog projekta leži u ideji da nikada nije kasno naučiti i saznati nešto novo te da te nove spoznaje možemo steći i u najobičnijoj svakodnevnoj životnoj situaciji kao što je vožnja autobusom. Naime, učenici ovih škola odlučili su svojim sugrađanima (a i šire, jer se radi o autobusnim linijama koje voze od Trogira do Omiša) pokazati aktualnost matematike u svakodnevnom životu i to izrađujući plakate zanimljivih tema, a ti se plakati onda voze u Prometovim autobusima na oglasnom prostoru koji je za potrebe projekta ustupila tvrtka B1 plakati. Plakati se izmjenjuju svaka dva tjedna, a do sada je u autobusima bilo izloženo pet plakata - poručuje Sanja Vitaljić, jedna od mentorica projekta iz II. gimnazije. 

Njihove su teme vrlo raznolike, pa je tako jedan plakat prikazivao emocije preko geometrijskih likova, dva su plakata tematizirala broj Pi, jedan je predstavio Gaussovu dosjetku, a jedan poučio građane kako izračunati postotak, što je primjenjivo u, npr. izračunavanju cijena na sniženju. 

- U izradi su plakati s još mnoštvom interesantnih tema, neke od kojih su - određivanje vjerojatnosti dobitka na lotu, Möbiusova vrpca, određivanje svježine jaja, kako odabrati najbolji kredit ili kako se matematikom boriti protiv Alzheimera i bubrežnog kamenca. Iz navedenoga, jasno je da plakati u svojoj podlozi imaju neku temu iz matematike, ali je povezuju sa svakodnevnim životom i time pokazuju kako zanimljivost i primjenjivost matematike ne zastarijeva. Treba dodati da su plakati izrađeni na hrvatskom i engleskom jeziku, pa mogu poučiti i pokojeg stranca - dodaje Vitaljić.

Osim zanimljivosti tema, ističu kako učenici potpuno samostalno, bez uplitanja mentora, osmišljavaju plakate, počevši od ideje pa sve do završnog grafičkog oblikovanja. U grupnom radu razvijaju kreativnost i timski duh, povezuju znanja iz različitih predmeta te su puni ideja koje onda na svima razumljiv način, ali ne oduzimajući na preciznosti, izražavaju na svojim plakatima. 

- Njihov je interes za ovaj projekt zadivljujući, a samostalnost i zrelost koju pokazuju u radu jednostavno treba proširiti dalje. Međužupanijska suradnja i povezanost škola koje sudjeluju u projektu dodatni je plod cijelog projekta. Na kraju, treba naglasiti kako se cilj projekta ostvaruje - građani su educirani, a matematika promovirana na (naj)lakši mogući način! Povratne informacije građana koje imamo do sada vrlo su pozitivne i zato bismo glas o ovom projektu htjeli dodatno proširiti - zaključuje Sanja Vitaljić te napominje kako su osim nje mentorice na projektu: Olga Nerlović, Gabrijela Malenica i Zlata Bilandžija (SS Ivana Meštrovića Drniš); Mia Milun i Anastazija Pažanin (III. gimnazija); Karmen Šesnić i Sanda Ilić (II. gimnazija).

Vaša reakcija na temu