Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović BUTKOVIĆ U SPLITU Spremni su projekti vrijedni skoro 500 milijuna kuna kojima će se riješiti prometni kolaps!

BUTKOVIĆ U SPLITU Spremni su projekti vrijedni skoro 500 milijuna kuna kojima će se riješiti prometni kolaps!

Svi projekti su u planu i znači da će se i realizirati - rekao je ministar

U planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu uvršteni su 487 milijuna kuna vrijedni projekti na području Splitsko-dalmatinske županije kojima bi se trebao riješiti prometni kolaps koji je posebno izražen u ljetnim mjesecima. Riječ je o projektima koji su dogovoreni na sjednici Vlade u Splitu prije gotovo dvije godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, rekao je kako su u Vladi itekako svjesni da Split i Splitsko-dalmatinska županija u prometnom smislu zaostaju za ostatkom Hrvatske.

- Svi projekti su u planu što znači da će se i realizirati. Radimo na kvalitetnoj pripremi dokumentacije kako bi mogli aplicirati na EU fondove i osigurati financiranje u sklopu nove omotnice. Nećemo moći sve, ali ono što ne budemo mogli, financirat će se iz državnog proračuna - rekao je Butković.

Kao najveći problem definirana je Širina u Solinu koja u zadnjih pet godina bilježi porast prometa od 20 posto te raskrižje u Stobreču kojim dnevno prođe preko 50.000 vozila. Rješenje je brza cesta do Omiša, a projekt se priprema za financiranje iz EU fondova.

- Da smo na Hajdukovom igralištu rekli bismo da nas čeka oluja sa Sjevera. Realizacijom ovih projekata jug Hrvatske će stati u ravan sa Sjevernom Hrvatskom i Primorsko-goranskom županijom - kazao je župan Blaženko Boban.

Planirana je reorganizacija splitske mreže koja uključuje i nastavak splitske obilaznice do Omiša, nadvožnjak na Širini, denivelaciju raskrižja u Stobreču, prvu fazu spojne ceste Vučevica-tunel Kozjak koja će omogućiti i gradnju samog tunela koji bi se dalje spajao na Jadransku magistralu prema Trajektnoj luci što uključuje i most preko Kaštelanskog zaljeva. Što se tiče ogromnih gužvi kroz Trajektnu luku u planu je interventno rješenje sa spojem na Poljičku cestu, a izlaz iz Trajektne luke ići će preko dvije trake. U planu nabave je i izgradnja Solinske ulice i Zagorskog puta kao novog ulaza u Split, izgradit će se i druga rampa od Zbora narodne grade prema Poljičkoj, a u rujnu kreće i javna nabava za radove na Mravinačkoj rampi.

Splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara, kaže da ga veseli to što se kroz planirane projekte usvajaju i segmenti Masterplana razvoja Gradske luke i Kopilice. 

- Splitska Trajektna luka je najvažniji otočki objekt. Tu se rješava najveći dio problema demografije. Trajektna luka i Kopilica ne znače samo spajanje otoka nego i cijelog juga - rekao je.

Na području županije u planu nabave Hrvatskih cesta je i raskrižje u Makarskoj, rekonstrukcija ceste Makarska-Vrgorac, cesta Imotski-Zagvozd-granica s BiH, izgradnja ceste na Hvaru Poljica-Sućuraj te spoj preko Drvenika s čvorom Ravča, obilaznica Dicma. Hrvatske autocesta će dograđivati čvora Dugopolje i čvor Rašćane, a HŽ planira nastaviti s uređenjem i izgradnjom stanica na trasi kojom se planira željeznicom povezati Trajektnu i Zračnu luku.

Nakon prezentacije o tome što se trenutno radi na svakom projektu Butković je potpisao ugovore za dodjelu sredstava u iznosu od oko 20 milijuna kuna za projekte lučke infrastrukture za Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Vaša reakcija na temu