Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Čabraja i dalje pod amnezijom, ne sjeća se što se dogodilo kada je ubijen Mario Boljat

Čabraja i dalje pod amnezijom, ne sjeća se što se dogodilo kada je ubijen Mario Boljat

U Split je doveden sa služenja zatvorske kazne za ubojstvo Marina Matijaša

Jozo Čabraja, koji je bio s Mariom Boljatom zvanim Pajkić, kada je ubijen u Kaštelima u lipnju 2020. godine, i dalje je pod amnezijom te ne sjeća što se zapravo dogodilo. Tvrdi kako nije žrtva, a nije ni zainteresiran za kazneni progon optuženika na čelu s Jakovom Šimićem. Čabraja se ničega nije sjećao ni 2021. na prvom suđenju.

'Bio sam pod utjecajem lijekova. Kazao sam ono što sam čuo od policijskih inspektora koji su bila kraj mene. Ne znam što sam govorio. Da su mi kazali da je tu bio Zoran Milanović, ja bih to ponovio. Nisam vidio kada je Boljat upucan, nisam vidio ni da ga netko tuče jer sam bio u nesvijesti. Ne želim optuživati nevine ljude za ovo što se dogodilo', kazao je tada Čabraja. 

Tužiteljica je prigovorila iskazu jer Čabraja je nekoliko puta prije toga davao iskaze u kojima je spominjao konkretna imena. 

U obračunu u Kaštelima izrešetan je s više metaka, dok je Pajkić ubijen. Isprva su se svi optuženici teretili za teško ubojstvo Boljata i pokušaj ubojstva Čabraje, no na koncu je za ubojstvo i pokušaj ubojstva na 30 godina osuđen Tomislav Šoljić, dok je Šimić osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva. Ostali optuženici oslobođeni su optužbe za pokušaj ubojstva i izrečene su im po dvije godine zatvora za sudjelovanje u tučnjavi.

Presuda je, međutim ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje, isprva za sve osim Šoljića, a potom i za njega nakon odluke Vrhovnog suda koji je zaključio da je osuđen isključivo temeljem iskaza Joze Čabraje, koji je nekoliko puta mijenjao iskaz. Odluka je donijeta nakon što je branitelj podnio zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude uz argument da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Šoljić je u bijegu i sudi mu se u odsutnosti. 

Čabraja je u Split doveden sa služenja zatvorske kazne zbog ubojstva Marina Matijaša u Kaštelima 2014. godine. Ustrijelio ga je hicem iz pištolja u glavu. Na drugom suđenju osuđen je na 14 godina zatvora, no Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu u pogledu sankcije i skinuo mu tri godine. Čini se da stvari nisu idilične u kaznionici, jer Čabraja se danas pojavio sa šljivom na oku. 

Svjedočila je i majka ubijenog Marija Boljata. U suzama je saslušala svoj iskaz te potom kazala da ju je jutro nakon sukoba posjetio šura Tomislava Šoljića. Smatra da je to dokaz da je i on bio tamo.

Vaša reakcija na temu