Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Capak objašnjava slučaj iz Zadra: 'Pacijentica ne može prenijeti bolest, dio genoma virusa ostaje na sluznici osobe koja je preboljela COVID-19'

Capak objašnjava slučaj iz Zadra: 'Pacijentica ne može prenijeti bolest, dio genoma virusa ostaje na sluznici osobe koja je preboljela COVID-19'

Pozitivna, pa negativna, pa pozitivna...

Zadarsko područje jutros je alarmirala vijest o novom slučaju zaraze. Baš kada smo se opustili i počeli vjerovati da je bolest, barem za sada, daleko od nas, priopćeno je da je pacijentica koja je već preboljela COVID-19 ponovno pozitivna. Nekoliko sati kasnije, bizarna situacija. Drugi test je negativan. Iako laicima ova situacija miriše na pogrešku, za Antenu Zadar ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objašnjava kako ovakvi slučajevi u medicini nisu rijetkost.

– Radi se o osobi koja je 4. travnja bila pozitivna na COVID-19. U međuvremenu je preboljela bolest i dogodilo se to da je prije nekoliko dana ponovno dobila temperaturu i zbog iste se javila u bolnicu. Uzet je bris i pokazalo se da je pozitivna. Tu se ne radi o akutnoj bolesti, a njezin subfebrilitet najvjerojatnije je posljedica neke druge infekcije, kazuje nam Capak i objašnjava nam zašto je prvi napravljeni test bio pozitivan na koronavirus.

– Dio genoma virusa ostaje na sluznici osobe koja je preboljela COVID-19. Takvih slučajeva imamo mnogo u Hrvatskoj i jako puno u svijetu. Pacijentica, treba napomenuti, nije virabilna, odnosno ne može prenijeti infekciju na druge osobe. Također, vjerujemo kako se ne radi o reinfekciji, povratku bolesti, jer je već drugi nalaz bio negativan. Za svaki slučaj, uzeli smo još jedan bris koji će poslan u Zagreb nakon čega ćemo znati više o ovom slučaju, za Antenu Zadar objasnio je Capak.

Vaša reakcija na temu