Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČEKA SE REAKCIJA DORH-a Društvo Marjan prijavilo nezakonitu gradnju u klubu Jungle

ČEKA SE REAKCIJA DORH-a Društvo Marjan prijavilo nezakonitu gradnju u klubu Jungle

Splitska udruga zatražila je postupanje Državnog odvjetništva

Društvo Marjan podnijelo je Državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje na Zvončacu, odnosno friških radova na uređenju nedavno legaliziranog kluba Jungle, koji je prošlog tjedna trebao dobiti i priključak na kanalizaciju, no radove je stopirao čuvar prirode Park šume Marjan jer radnici gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija nisu imali sve potrebne dozvole za radove usred sezone. Nešto ranije, čuvar prirode zaustavio je i radove na samom klubu Jungle. 

U prijavi se navodi da su se početkom srpnja izvodili građevinski radovi, a da je sama građevina na kojoj se izvode radovi upisana kao javno dobro te se po GUP-u nalazi u zoni javne zelene površine – javnog parka i na popisu nezakonito izgrađenih građevina u Park šumi Marjan. Čestica je u području obuhvata zaštićene prirodne vrijednosti park šume Marjan, ali i unutar područja obuhvata kulturnog dobra Kulturno-povijesne cjeline Meje. 

'Čuvar prirode je 10. srpnja izdao zabranu radova jer je utvrđeno da se radovi izvode protivno propisima i bez potrebnih suglasnosti tijela koja izdaju odobrenja za građevinske zahvate u području zaštićene prirodne vrijednosti, kao i u području kulturnog dobra, no unatoč tome, radovi su se nastavili i u subotu 11. srpnja', navodi se u kaznenoj prijavi koja je podnesena zbog osnovane sumnje da građevinski radovi na klubu Jungle imaju obilježja kaznenog djela protupravne gradnje iz grupe kaznenih djela protiv okoliša, opisanog u članku 212. Kaznenog zakona. Osim DORH-a, o radovima na Zvončacu je informirana i Građevinska inspekcija.     

Grad Split je inače krajem svibnja donio rješenje o izvedenom stanju kojim je ozakonio nezakonito rekonstruirani dio kluba Jungle po zahtjevu Ivana Relate iz veljače 2018. godine. Da bi se to ostvarilo, bile su potrebne suglasnosti Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, što je relativno brzo riješeno prije gotovo dvije godine, ali i potvrda Konzervatorskog odjela, s čim je, očito išlo nešto teže budući da je izdana tek 25. veljače 2020. Objekt je legaliziran za 4.870,05 kuna, koliko iznosi naknada za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru. 

U potvrdi Konzervatorskog odjela navodi se da je građevina u prostoru unutar zone 'A' Kulturno-povijesne cjeline Meje sukladna sustavu mjera zaštite za tu zonu te je u skladu s posebnim uvjetima koje Konzervatorski odjel utvrđuje u postupku izdavanja lokacijske dozvole, odnosno rješenja o uvjetima građenja temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. 

Suglasnost Park šume Marjan izdana je 11. rujna 2018. i u njoj se navodi da se manje zahtjevna zgrada može ozakoniti sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. 

Dokumentaciju je upotpunio zaključak Grada Splita da Upravni odjel ne može rješavati zahtjev za izdavanje potvrde iz članka 6. stavka 2. podstavka 3. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer se objekt nalazi unutar područja kojim upravlja Javna ustanova Park šuma Marjan. 

Zanimljivo, u rješenju o legalizaciji objekta navodi se i kako su na izjašnjenje pozvani vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na čestici zemljišta na kojem se nalazi Jungle i vlasnici susjednih čestica, no nitko se nije odazvao. Ni Grad, ni država očito nisu imali ništa za dodati, a ni oduzeti.

Vaša reakcija na temu