Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović CENTAR: Splitsko-dalmatinska županija skriva podatke o koncesijama

CENTAR: Splitsko-dalmatinska županija skriva podatke o koncesijama

Rosandić upozorava da već tjednima bezuspješno pokušava nabaviti dokumentaciju o lokacijskoj dozvoli za plažu Romana pored Makarske, a Skoko podsjeća da Županija pola godine ne daje na uvid ugovor o Benama

'Neodgovorno i netransparentno dodjeljivanje koncesija na pomorskom dobru u Splitsko-dalmatinskoj županiji poprimilo je enormne razmjere, a posljedicama tako lošeg upravljanja danas svjedočimo duž cijele obale, kao i na otocima. Iz dana u dan na površinu izlaze novi slučajevi nepovratne devastacije obale, kroz bespravne gradnje i sumanuta nasipavanja plaža, pogubnih za ekosustav. Primjera je mnogo, od otoka Drvenika Velikog i nasipavanja stotina tona šljunka u uvali Krknjaši, preko Dugog Rata, potpune betonizacije Vruje, Krvavice pa sve do Makarske i 'uređenja' plaže Romana - upozorila je na konferenciji za medije predstavnica Centra u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije Gorana Rosandić.

Istaknuvši da već tjednima pokušava nabaviti dokumentaciju vezanu uz izdavanje lokacijske dozvole za plažu Romana u Makarskoj, Rosandić je kazala da javnost nema uvid u sve suglasnosti i posebne uvjete koje takva dozvola mora sadržavati.

- Dokumenti se nalaze u uredu u Makarskoj, ali ih Splitsko-dalmatinska županija odbija objaviti javno na svojim stranicama. Nejasno je zašto, ako ništa ne skrivaju, a čini se da će zadnju riječ u ovom slučaju imati DORH. Podsjetit ću i na plažu Krvavica blizu Makarske, koja je bespovratno uništena nasipanjem građevinskim materijalom i zemljom. Danas se to popularno naziva dohrana plaže jer to puno bolje zvuči nego trajna devastacija. A sama plaža se zapravo širi, da bi se dobila veća površina koja se onda daje u koncesiju. Te koncesije dijele se u HDZ-ovoj butigi, čiju adresu i radno vrijeme ima samo 'elita''s debelim vezama - kazala je Rosandić.

Glavni tajnik Centra Igor Skoko podsjetio je pak da im Splitsko-dalmatinska županija još uvijek nije dala na uvid ugovor sklopljen s koncesionarom na Benama, upozorivši da su prošla gotovo dva mjeseca od kada je povjerenik za informiranje Županiji naložio da riješi zahtjev za pristup informacijama, upućen 29. prosinca prošle godine.

- Pola godine skriva se ugovor između županije i koncesionara na području uvale Bene, tvrtke National d.o.o. Ovaj slučaj eksplicitan je primjer prisnog, odanog prijateljstva Keruma i HDZ-a, utemeljenog na zajedničkom afinitetu prema gradskoj i državnoj imovini, kao 'besplatnom' sredstvu za ostvarivanje privatnih interesa. Sporna koncesija na Benama tema je od koje nećemo odustati jer ona prikazuje i obuhvaća baš sve elemente HDZ-ovog modela upravljanja, na svim razinama. Taj je model uvijek isti i može se preslikati na sve čega su se u Splitu, županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj ikada dotakli, a karakteriziraju ga nered, netransparentnost, korupcija, skrivanje informacija i kršenje zakona. Bene pripadaju građanima Splita i oni imaju pravo znati pod kojim uvjetima netko na njima stvara profit. O Benama ćemo zato postavljati pitanja tijekom cijele predizborne kampanje, sve dok ne dobijemo potpune odgovore. Naš kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak, će isto pitanje postaviti HDZ-ovom kandidatu na prvom idućem sučeljavanju - ako se kandidat HDZ-a uopće pojavi. Silno nas zanima i kako bi on riješio ovaj problem sa županijom koja protuzakonito skriva podatke o koncesijskom ugovoru, a kojom upravlja baš njegov politički sponzor, stranka osuđena za korupciju - rekao je Skoko.

Vaša reakcija na temu