Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović CENTAR IZVRSNOSTI Sljedeći tjedan kreće jedinstveni projekt u kojem će sudjelovati 3412 učenika iz 96 škola

CENTAR IZVRSNOSTI Sljedeći tjedan kreće jedinstveni projekt u kojem će sudjelovati 3412 učenika iz 96 škola

Voditeljica projekta Ana Majić smatra da se radi o velikom koraku u razvoju sustava prepoznavanja darovitosti

Sljedeći tjedan u Splitsko-dalmatinskoj županiji počinje projekt 'Identifikacija darovitih učenika u području matematike'. Ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić je naveo kako sudjeluje 3412 'četvrtaša' od 4599 učenika iz 96 škola.

Jedinstveni projekt provodi Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu (PMF) i osnovnim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Splitsko-dalmatinska županija je, ponovimo, prva i jedina županija koja provodi ovakvo testiranje u Hrvatskoj.

- Prvi put se na ovaj način uspostavlja sustav u kojem imaju priliku sudjelovati djeca, a ovisno o rezultatima će se kasnije uključivati - kazao je Zelić.

Naveo je da je test osmišljen 2018. godine, svi su personalizirani, svaki s imenom i prezimenom. Ono što je jako bitno za djecu je da se provodi u razredima, da ne bi imali dodatni stres.

Voditeljica projekta Ana Majić je pojasnila da testovi nisu samo pokazivanje znanja, nego i kreativnosti razmišljanja u matematici. Procjene će, uz to, davati i nastavnici, roditelji, ali i vršnjaci.

- Ovo je veliki korak u razvoju sustava prepoznavanja darovitosti - ustvrdila je Majić.

Novi ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović obratio se 'online' na konferenciji i istaknuo kako će uvijek podupirati ovakve projekte.

- Rad s nadarenima je najveći izazov u školama i obrazovnog sustava - ustvrdio je uz primjedbu da se talentiranima kroz sustav manje pažnje posvećuje.

Županijski pročelnik za školstvo Tomislav Đonlić je naglasio kako se radi o prvom cjelovitom istraživanju sklonosti učenika.

- Na to možemo biti ponosni. Postavili smo sebi cilj da potaknemo promjene u sustavu. Prolaze mi trnci kroz tijelo, jer kad smo krenuli prije pet godina, da napravimo da pokažemo kako može postojati održivi model rada s nadarenom djecom - zaključio je.

Kao domaćin obratio se i dekan PMF-a Nikola Koceić Bilan.

- Rado surađujemo s lokalnom zajednicom, tako je krenula i priča s Centrom izvrsnosti. Prirodan izbor, ne samo da je znanstveni centar nego PMF zna stvoriti i perfektne nastavnike, s tradicijom dugom preko 70 godina - rekao je.

Dodajmo na kraju i da testiranje traje jedan nastavni dan, otprilike četiri sata. Oko 35 minuta rada, pa pauza od četvrt sata. Ponovimo, provodi se u razredu, sve da bi djeci bilo prirodnije i lakše. Roditelji će upitnike ispuniti doma i vratiti.

Vaša reakcija na temu