Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nagradio najbolje radove na Festivalu izvrsnosti

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nagradio najbolje radove na Festivalu izvrsnosti

Djelić onoga što su učenici izložili i predstavili na Festivalu izvrsnosti pogledajte u našoj fotogaleriji

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije je ove godine po prvi put organizirao Festival izvrsnosti, jedinstveni dvodnevni događaj na kojem polaznici koji sudjeluju u programima Centra sa svojim mentorima imaju priliku jedni drugima, svojim roditeljima, rodbini, prijateljima i nastavnicima te široj javnosti predstaviti svoja iskustva i projekte koje su proveli u ovoj školskoj godini. Festival je svečano otvoren sinoć u amfiteatru Salone.

- Naši izvannastavni programi su interdisciplinarni i u njima sudjeluje više od dvije tisuće djece i mladih. Projekti koje provode u svojim školama u sklopu ovih programa zaista su nešto što vrijedi vidjeti i stoga smo se odlučili organizirati Festival izvrsnosti. Nakon uspješne prošlogodišnje konferencije na kojoj je predstavljeno 29 učeničkih projekata, odlučili smo povećati broj sudionika i predstavljenih projekata, tako da ove godine sudjeluje čak 65 učeničkih timova. Veći broj sudionika znači i veći broj zanimljivih i kreativnih projekata, ali i prilika za upoznavanje među učenicima. Ovo je prva godina Festivala izvrsnosti koji ima perspektivu za rastom iz godine u godinu - poručio je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj je predstaviti projekte na kojima su učenici radili u ovoj školskoj godini u tri različita programa: Čuvari baštine, Centar izvrsnosti multimedije i jezika te Dalmatinski suvenir. 

- Učenici kroz projekte razvijaju svoje vještine i znanja, poduzetničke kompetencije te sposobnost kritičkog promišljanja, druže se i propituju svoja postignuća, a posjetitelji mogu vidjeti puno kreativnih i inovativnih rješenja. Učenicima treba dati temu i poticaj, a isto tako i mogućnost da pokažu svoje vještine i talente. Veseli nas vidjeti da na naše programe dolaze učenici iz drugih županija i susjedne nam BiH. Tako i večeras svoje radove izlažu učenici iz šibenske Osnove škole Faust Vrančić te Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna. Cilj je stvoriti odgovorne građane koji znaju što žele i rade - dodao je Zelić ističući kako Centar izvrsnosti već godinama potiče učeničku izvrsnost i rad s darovitim učenicima, a najavio je i nove programe. 

- Pored brojnih projekata koje provodimo tijekom školske godine, ovakvi susreti mogu biti poticaj djeci i mladima da se uključe u naše programe, kao i inspiracija odgojno-obrazovnim djelatnicima za rad u školi i izvan škole. Također, spoj zabave i znanja idealan je način kako zainteresirati učenike za razvoj vještina u području koje ih interesira, kao i jedinstvena prilika da roditelji i šira javnost vide čime se to djeca i mladi bave te koliko kreativni i inovativni mogu biti. Novina za iduću godinu nam je interdisciplinarni program rast, a vezan je za održivi okoliš i zaštitu klimatskih promjena. Trenutačno je otvoren i poziv školama gdje smo napravili program međunarodne suradnje s Izraelom, konkretno s njihovim ministarstvom obrazovanja. Odabrat ćemo pet projekata s naše strane, te isti broj s njihove, a cilj je da zajedno rade na njima. Najbolje projekte nagradit ćemo odlaskom u Izrael - otkrio nam je ravnatelj. 

Suorganizatori festivala su Splitsko-dalmatinska županija, Javna ustanova u kulturi Zvonimir, Arheološki muzej u Splitu i Grad Solin. 

- Oko dvije tisuće djece godišnje prođe kroz programe Centra izvrsnosti. Da ništa ne napravite kroz četiri godine nego da stvorite toliko prekrasnih mladih ljudi, koji su razvili hvale vrijedne ideje i projekte, napravili ste sve. Djeca su naša baština koju ostavljamo iza nas, ponosan sam kada vidim večeras što su marljivo radili kroz ovu godinu - poručio je zamjenik župana SDŽ Stipe Čogelja, a s njim se složio i Tomislav Đonlić.

- Centar izvrsnosti već godinama ispunjava svoju misiju - oni prepoznaju potencijalno darovite i motivirane učenike u sustavu obrazovanja te ih potiče na dodatan rad. Godinama nižu velike uspjehe i Centar je kao takav prepoznat izvan granica Splitsko-dalmatinske županije, ali je i prepoznat kod drugih država. Veseli nas veliki entuzijazam učenika koji su nam večeras izložili radove na temu baštine. To su vrijednosti koje želimo i dalje razvijati kod mladih ljudi - poručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Stručni žiri nagradio je najbolje radove osnovnih škola, tako je Osnovna škola Jesenice osvojila treće mjesto, drugo Osnovna škola Fausta Vrančića Šibenik, a prvo mjesto Osnovna škola Srinjine. Nagrađeni su i srednjoškolci, najboljim su ocijenjeni učenici Škole likovnih umjetnosti Split, drugo mjesto osvojila je Srednja škola Jure Kaštelan Omiš, a treće mjesto Srednja tehnička prometna škola Split. Prema glasovima publike pobjednik je Prirodoslovna škola Split, drugo mjesto osvojila je Osnovna škola Josip Vergilij Perić Imotski, a treće mjesto Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin. 

Ivana Korjenić, ravnateljica nagrađene Škole likovnih umjetnosti Split, kazala je kako učincima rad na ovakvim projektima puno znači. 

- Odlučili smo doslovno prezentirati - tovara kao životinju koju svi krivo percipiramo. Imamo predrasude o njima kao o manje inteligentnim životinjama, koje su jako tvrdoglave. Mi smo sva tri projekta posvetili tovarima, pa smo tako napravili društvenu igru i animirani film. Tovara smo približili kao divnu životinju koja je željna ljubavi i pažnje te kao životinju koja je od davnina najbolji čovjekov prijatelj, pogotovo u Dalmaciji. Doveli smo i pravog tovara iz splitskog zoološkog vrta. Ovo sve što su radili napravili su sami uz pomoć svojih mentora. Ovo im je prilika da vide gdje se na tržištu nalaze kao mladi umjetnici, kako da plasiraju svoje radove i prilika im je ovo da se dodatno razvijaju - poručila je čelnica škole. 

Djelić onoga što su učenici izložili i predstavili na Festivalu izvrsnosti pogledajte u našoj fotogaleriji.

Vaša reakcija na temu