Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Centar u Lećevici proradit će za četiri godine, ako ne budemo odvajali otpad brzo ćemo ga zatrpati

Centar u Lećevici proradit će za četiri godine, ako ne budemo odvajali otpad brzo ćemo ga zatrpati

'Naša postrojenja moraju biti robusno sazdana da izdrže i veći priliv miješanog otpada', kaže Vlatka Lucijanić-Justić

Pokrenuta je javna nabava za odabir izvođača radova i projektanta Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.  

'Prvi korak je prethodno savjetovanje. Objavljujemo dokumentaciju o nadmetanju koju zainteresirani gospodarski subjekti mogu pogledati do iduće srijede i dati primjedbe koje se potom obrađuju. Nakon toga dokumentacija ide na kontrolu u SAFU, Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije. Slijedi natječaj za izradu glavnog projekta i izvođača radova. Mi imamo idejni projekt i lokacijsku dozvolu i na temelju toga smo dobili sredstva EU. Postrojenje će se izvesti po glavnom projektu, a projektant će jamčiti da će raditi sukladno zahtjevima', kaže Vlatka Lucijanić-Justić, ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša.

Natječaj za izvođača i projektanta mogao bi biti raspisan za mjesec dana.

'Bit će otvoren tri mjeseca. Nakon toga slijedi otvaranje ponuda, žalbeni postupak i ugovaranje. Računamo da bi se ugovor mogao potpisati u srpnju iduće godine. Projekt se realizira kroz 14 faza, za svaku se ishodi građevinska dozvola. Prva bi se trebala napraviti trafo stanica, a zadnja foto naponska elektrana na krovu', kaže Lucijanić-Justić.

U Centar u Lećevicu dolazit će miješani komunalni otpad.

'Gradovi i općine dužni su osigurati primarnu selekciju za odvojeno prikupljeno otpada. Moraju organizirati sustav da bi ljudi mogli razdvajati otpad i tako smanjiti nastanak miješanog komunalnog otpada koji dolazi u Centar za gospodarenje otpadom. U njemu još ima papira, raznih vrsta plastike i metala. Strojevi će ih izdvajati. Poanta je da se izvadi sve što se može reciklirati. Ostatak ide na odlagalište u Centru. Kada proradimo, zatvorit će se sva odlagališta u Županiji', kaže direktorica Lećevice.

No što je s kapacitetom? Hoće li biti dovoljan?

'Jedinice lokalne uprave moraju osigurati uvjete da se značajno smanji nastanak miješanog komunalnog otpada. Naši kapaciteti su formirani prema izračunu koliko bi trebalo biti tog miješanog otpada. Svjesni smo da to neće biti idealno, da će dolaziti više otpada i naša postrojenja moraju biti robusno sazdana da mogu obraditi i tu veću količinu otpada. I to ne može ići u nedogled', kaže Lucijanić-Justić.

Radovi na izgradnji centra mogli bi početi krajem iduće godine ili početkom 2021. Očekuje se da Centar započne s radom početkom 2023. Cijeli projekt teži 450 milijuna kuna, a sam Centar koštat će 330 milijuna kuna. 71 posto financira se iz europskih sredstava. Fond za zaštitu okoliša plaća 19 posto, a Županija 10 posto.
 

Vaša reakcija na temu