Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB 'Ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba da se djeca izdvoje iz obitelji Zavadlav'

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB 'Ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba da se djeca izdvoje iz obitelji Zavadlav'

'Ne vjerujem da je kod nas bilo propusta', kaže Marina Pokrajac, voditeljica Općih i pravnih poslova

Centar za socijalnu skrb u Splitu gotovo je punih 20 godina držao pod nadzorom obitelj Filipa Zavadlava, osumnjičenog za trostruko ubojstvo u Varošu. Propisana je mjera zaštite i pomoći roditeljima. 

'Obitelj je bila u tretmanu od 1997. godine. Imali su određenih problema iz djelokruga naše nadležnosti. Obitelji je bila izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite, stručne pomoći i potpore o skrbi za djecu. Stručni tim, koji se sastoji od socijalnog radnika, psihologa i pravnika, nije procijenio potrebu nekih drugih mjera u tom trenutku. Osnovano pretpostavljamo da se mjera provodila do 2016. godine, kada je najmlađe dijete postalo punoljetno. Imali smo uvid u obitelj. Dana je stručna pomoć roditeljima da mogu valjano obavljati roditeljsku skrb. Da je Centar procijenio potrebnim bilo kakvo izdvajanje zbog nekih naročitih okolnosti, pokrenuli bi postupak gdje bi sud na naš prijedlog donio odluku u pogledu oduzimanja prava na stanovanje', kaže Marina Pokrajac, voditeljica općih i pravnih poslova splitskog Centra za socijalnu skrb. 

Kako se provodila mjera obiteljsko-pravne zaštite?

'Imamo vanjske suradnike određene stručne spreme, defektologe, socijalne radnike, psihologe. Imenujemo ih kao voditelje mjere nadzora. Redovito odlaze u obitelj, kontaktiraju ih i pismeno nas izvještavaju o situaciji u obitelji. Logično je jer djelatnici Centra ne bi mogli provoditi tu mjeru s obzirom na veliki broj korisnika. Kada dobijemo prijavu da se dogodilo nešto u obitelj, naši djelatnici prikupljaju podatke. Ide se u školu, kod liječnika. Traže se podaci da se vidi način funkcioniranja obitelji. Stručni tim procjenjuje je li obitelji potrebna stručna pomoć', kaže Pokrajac. 

S obzirom da je u razdoblju koje je obitelj Zavadlav provela pod nadzorom Centra za socijalnu skrb bilo i nekoliko osuđujućih presuda za obiteljsko nasilje protiv majke Filipa Zavadlava, pitali smo Pokrajac je li postojala mogućnost da Centar izrekne neku strožu mjeru. 

'U Centru smo provodili zakonsku proceduru. Ne vjerujem da je kod nas bilo propusta. Svaki predmet je priča za sebe. Svaki ima pozadinu. Ako imate nefunkcionalnu mamu, često imate funkcionalnog tatu. Ako nisu ni mama, ni tata, imate baku i djeda, koji možda mogu te stvari pratiti. Situacija se pratila. Ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba izdvajanja. Naša je obveza i kada je dijete izuzeto iz obitelji, da se čim prije stvore uvjeti da se dijete vrati u obitelj', kazala je Pokrajac. 


Vaša reakcija na temu