Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČIJA JE NADLEŽNOST? Kupači se svakodnevno pentraju i padaju na putu do marjanske plaže za pse

ČIJA JE NADLEŽNOST? Kupači se svakodnevno pentraju i padaju na putu do marjanske plaže za pse

Potpuno je nepristupačna brojnim ljudima, a vlasnici ljubimaca nemaju puno izbora

Vlasnici pasa često se osjećaju kao građani drugog reda, pogotovo oni aktivniji koji svog ljubimca vode sa sobom kud god pošli.

Nerijetko se suočavaju s netolerancijom ljudi koji uopće ne mogu podnijeti prisutnost psa čak ni na javnoj površini. Zbog zabrana su uskraćeni za većinu sadržaja, a lokacije koje su namijenjene baš njima često su potpuno neprilagođene korištenju.

Tako je s plažom na Marjanu, jednom od dvije gradske plaže za pse. Nalazi se tik uz glavnu plažu na Kašjunima, a odvojene su stijenama. Splićani koji sa svojim ljubimcima pokušavaju pristupiti na tu marjansku plažu svakodnevno svjedoče padovima ili riskiraju proklizavanje i lom ekstremiteta.

- Takav pristup plaži ne može se uopće nazvati putem. Stalno netko pada preko stijena, pritom ne mislim samo na osobe u godinama, već i na mlade i puno okretnije ljude od 20-ak godina. Morate se izuti, spremiti obuću u torbu i rukama se držati za stijene kako bi došli do plaže - ispričala nam je Splićanka koja je sama doživjela nezgodu na stijenama koje vode do plaže. 

Još je dobro kad je oseka, jer plima potopi stijene tako da tek tada zaista postaje nezgodno zato što ste primorani kroz more gacati do plaže. Naša sugovornica nam je skrenula pažnju na problem, jer vlasnici pasa nemaju puno izbora, a i ovo što im je osigurano je potpuno neprilagođeno brojnim ljudima koji žele doći do plaže.

- Osoba s invaliditetom koja ima psa ne može doći na tu plažu. Moja mama, koja je vrlo vitalna starija žena, uopće ne može pristupiti plaži. Ukratko, plaža je diskriminirajuća za starije ljude i osobe s invaliditetom, a da ne pričam o dječjim kolicima koja ne možete nikako dovući do plaže. Dakle, roditelji koji žele s djecom i psom do plaže, ne mogu pristupiti - poentirala je Splićanka koja smatra da su obje plaže za pse vrlo male za grad poput Splita, a pogotovo ako je jedna od dvije potpuno neprilagođena i nedostupna brojnim kupačima.

Postoji i put kroz šumu, ali naša sugovornica ističe kako je strm i nesiguran za osobe koje se sa psima na povodcu spuštaju prema plaži. Pogotovo ako se životinja uzbudi i zaleti prema moru.

- Prošle godine su altruistički napravljene nekakve skale od dasaka i zemlje. Bile su korektne, ali su pod utjecajem vremena izgubile formu tako da su sada i one vrlo opasne. Baš mi se žena s dva velika psa požalila na takve stepenice - naglasila je naša sugovornica. S koje god strane krenete pristup plaži nije siguran i potrebna je makar najmanja intervencija kako bi plaža postala pristupačnija.

Međutim, ne ide to tako lako, kao što ništa u Hrvatskoj ne ide jednostavno. Naime, na površinski maloj mikrolokaciji isprepliću se čak tri nadležnosti - javne ustanove, gradske tvrtke i privatnog koncesionara?! Sama plaža je pod upravljanjem Splitske obale, nalazi se u području park-šume Marjan, ali je dijelom na koncesiji Dolisa.

- Pristup koji je otežan kamenjima većim dijelom je pod koncesijom Dolisa. Svejedno planiramo za iduću godinu izradu projekta kojim bi se riješio pristup plaži - najavio je Marijan Ciprijan, direktor Splitske obale koji je istaknuo da im je neko vrijeme u planu riješiti otežan pristup plaži, a nadaju se da bi mogli se mogao izraditi projekt i tako spriječiti nepotrebni padovi kupača.

Altruističke stepenice, kako ih je nazvala naša sugovornica, izradila je Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan. Više od toga ne mogu jer je riječ o zaštićenom dijelu prirode u kojeg ulazite na vlastitu odgovornost, napomenuli su. Izgledno je da će kupači i vlasnici pasa sigurno još ove sezone morati biti vrlo spretni ili se okušati u prakticiranju parkoura kako bi pristupili plaži. U najboljem slučaju tek bi se iduće godine moglo nešto napraviti po tom pitanju. 'Ko preživi, pričat' će.


Vaša reakcija na temu