Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JVP Rovinj CIJELI ŽIVOT RADILI U NJEMAČKOJ DA BI SAGRADILI KUĆU: Sve izgorjelo zbog pećnice, tek je pita ostala cijela

CIJELI ŽIVOT RADILI U NJEMAČKOJ DA BI SAGRADILI KUĆU: Sve izgorjelo zbog pećnice, tek je pita ostala cijela

Plamen im je u Pakoštanima progutao život

Pekla sam pitu od tikve, eno je tamo. Samo, malo je zagorjela, reš pečena je, govorila je Nada Vidović (70) iz Pakoštana za 24 sata. Do nje su se probijali po zgarištu kuće, kroz izgorene dokumente, obiteljske fotografije, stolce iskrivljene od vrućine, rastopljene police, liječničke nalaze, spaljeno cvijeće i sprave za vježbanje.

Ukratko, kroz cijeli život koji je progutao plamen.

Kuća u kojoj je živjela sa suprugom Jandrom (81) planula je zbog kvara na instalacijama u četvrtak oko 13 sati. Supružnici su, nasreću, istrčali iz kuće neozlijeđeni, ali nisu stigli ponijeti gotovo ništa sa sobom.

- Baš sam pitu išla staviti u pećnicu, ali nije bilo struje. Suprug je vidio da je iskočio osigurač, pa ga je vratio i više nije iskakao. Taman se zagrijala pita u pećnici kad je počeo dim sukljati iz kupaonice. Otvorila sam vrata, a potom je suknuo plamen. Suprug je donio vatrogasni aparat, ali počelo je nešto pucati, pa smo se bojali eksplozije i izletjeli iz kuće, ništa ne uzevši. Ostali su nam čak i mobiteli, potpuno su se rastopili - kaže gospođa Vidović te pokazuje:

- Vidite, rastopljeni novčanik. Izgoreni novac još je unutra. I tablete koje suprug i ja pijemo zbog bolesti izgorjele su - nizala je gospođa Nada pokazujući nam stvari koje su ležale po zgarištu. Oko nje susjedi vrijedno čiste kuću od koje su ostali samo zidovi. Ubacuju izgorjele stvari u 'karijolu' i voze u kontejner.

- Susjedi su nam priskočili u pomoć. Kod njih ćemo i spavati. Kuhaju nam i ručak. Ne znam što bismo bez njih, velika im hvala - dodaje Nada Vidović.

Susjed Mićo čisti ostatke kuće i govori da će morati mijenjati sve, od instalacija, centralnoga grijanja, vodova za struju i vodu, parket...

- Pomažemo koliko tko može, nas desetak. Šteta je ogromna, jeftinije bi bilo ponovno graditi - kaže, a susjed Ivica dodaje da su supružnici cijeli život radili u Njemačkoj i ulagali u kuću, a sad im je ona izgorjela.

- Bio sam u centru Pakoštana kad je planulo. Vidio se dim, no kuću je bilo nemoguće ugasiti - kaže Ivica.

Vlasnica dodaje kako se možda i moglo ugasiti da su vatrogasci sa sobom imali pjenu, a ne samo vodu, za koju je trebalo prvo isključiti struju, pa je sve potrajalo, a kuća je dotle izgorjela. A vatrogasci kažu da se struja mora ugasiti i u slučaju gašenja pjenom.

Dim i čađa zahvatili su i gornji kat kuće. Kažu da kuća, nažalost, nije osigurana te da su nedavno kupili novi veliki televizor i perilicu posuđa.

- Žalosno je to, čista žalost. Šteta je ogromna, ne znam točno, ali nije manja od 200.000 eura. Bilo je tu vrijednih stvari, ali i onih u koje sam uložio vrijeme i energiju i vrijedne su meni - kazao je Jandre Vidović (81), vlasnik kuće.

Vaša reakcija na temu