Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čiji je tvoj stan?

Čiji je tvoj stan?

Stranka Pametno organizirala je još jednu javnu tribinu...

Čiji je tvoj stan? Je li bakin ili bankin? Dugujete li za stan? Čitav niz ovakvih pitanja i odgovora ponudila je sinoć održana tribina Stambene politike. Stranka Pametno organizirala je još jednu javnu tribinu, u okviru ciklusa Naš GUP 6/7, na kojoj su zagrebački arhitekti Iva Ivas i Luka Korlaet pojasnili zainteresiranoj publici što je to POS te kako riješiti osnovno egzistencijalno pitanje - stambeno pitanje.

Iva je, kao nominirana arhitektica za nagradu udruženja arhitekata za POS u Mokošici, govorila o tom vrlo uspješnom POS-u - stambenim zgradama mediteranskog izgleda i velike gustoće stanovanja, u kojima su stanovi dovedeni do maksimalnog luksuza koliko je to bilo moguće. Standardi gradnje vodili su računa o potrebnoj veličini prostorija, o orijentaciji i funkcionalnom zajedničkom prostoru, što je razlika u odnosu na praksu privatnih investitora. Iva je, u izlaganju o modelu POS-a, naglasila:

- Stambeno je pitanje osnovno ljudsko pravo, i iako hrvatski Ustav to nije jasno definirao, država bi trebala voditi brigu o stanovanju svojih građana.

Luka Korlaet, docent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i dugogodišnji istraživač modela POS-a, iznio je primjere iz Nizozemske i Austrije gdje postoje uhodani sustavi dugogodišnjeg najma državnih stanova, a infrastruktura razvojem prati potrebe stanovništva.

- Model POS-a nije idealan, ali ga je moguće poboljšati - istaknuo je Luka te dodao:

- Moguće je osnivanje stambenih zadruga nasuprot centraliziranom upravljanju kao i najamni sustav u kombinaciji s kreditnim; da se dugogodišnji najam prizna kao već otplaćene rate kredita i slično.

U Hrvatskoj se, na žalost, istaknuli su predavači, zbog pada platežne moći mijenjao i standard propisa POS-a pa danas svjedočimo velikom broju soba u stanovima sa što manjim brojem kvadrata. Hrvatski POS, posebice ovaj u Splitu, također ne prati zakonska obveza riješene infrastrukture - da brojne mlade obitelji imaju osiguranu školu ili vrtić blizu zgrade u koju su doselili, što je uobičajeno u inozemstvu. To je dio drugih prostornih planova zbog čega se na tribini nametnuo jednostavan zaključak - samo sustavim i dugoročnim planiranjem jedinice državne i lokalne samouprave mogu brinuti o svojim građanima, da brže i jeftinije dođu do stana u kojem mogu kvalitetno živjeti sa svojom obitelji.

Vaša reakcija na temu