Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Iqbal Nuril Anwar / Pixabay FINANCIJE & OSIGURANJE 'Čim se o nekom ulaganju priča u kafiću, mogućnost zarade je već prošla'
Financije & osiguranje Piše: Dalmatinski portal

FINANCIJE & OSIGURANJE 'Čim se o nekom ulaganju priča u kafiću, mogućnost zarade je već prošla'

Mag. oec. Ivica Žuro, specijalist za financije i ekonomski konzultant, piše za Dalmatinski portal

Novac gubi na vrijednosti ako se ne ulaže u nove poslove ili objekte čak i kad nije visoka stopa inflacije. Kamatne stope na štednju su godinama niske i svakako je pametno razmotriti ili se posavjetovati što učiniti s novcem kako bi donio prinos za kasnije životne situacije. 

Vrijednosni papiri odabiru se prema procjeni samog investitora ili od istog ovlaštenog brokera, pri čemu valja imati na umu – rizik propasti ulaganja uvijek snosi ulagatelj. 

Vaša je slobodna procjena kome vjerovati.

No, kako možemo znati je li osoba s kojom se savjetujemo – a možda preko nje i ulažemo – vjerodostojna?

Kao što se nećete davati nadriliječniku u ruke ako imate zdravstvenih problema, isto tako ćete i tu morati znati s kim imate posla. 

Prije svega treba voditi računa da broker posjeduje sva potrebna ovlaštenja i spreman je to dokazati. 

Ako se radi o ulaganju u dionice koje kotiraju na domaćim burzama, društvo za koje broker radi treba imati odobrenje za rad kojeg izdaje Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga – poznatija kao HANFA - prema odredbama Zakona o tržištu kapitala usklađenog s EU i svjetskim regulativama.

Ako idete ulagati izvan Hrvatske, trebate se dobro raspitati s kim imate posla i tražiti da potvrde usklađenost s regulativom. 

Naime, sva društva koja djeluju na području EU moraju dokazati da imaju implementiranu MIFID II regulativu koja se odnosi na usklađenost za rad na tržištima kapitala. 

Ako Vam ne prilože MIFID obrazac pri sklapanju ugovora o suradnji – nemajte imati posla s njima.

U Hrvatskoj su za savjetovanje o konkretnim ulaganjima na tržištima kapitala ovlašteni investicijski savjetnici koji za to moraju imati ovlaštenje HANFE odnosno položen ispit u kojem se demonstrira upravljanje investicijskim portfeljem. 

Ako osoba s kojom razgovarate ne može dokazati da ima jedan od sedam certifikata ove agencije temeljem kojih smiju davati ovakve informacije – zaobiđite. 

Ozbiljne kuće itekako ističu ovakve kvalifikacije svojih zaposlenika.

Što ulagatelji nikad ne bi smjeli zaboraviti?

Nekoliko je osnovnih pravila koji se moraju poštovati ako želimo jednog dana uživati u zaradi koja premašuje početno ulaganje.

1. Prije svega, ulaže se samo novac bez kojega apsolutno možete u životu i čiji gubitak možete preživjeti da se dogodi već sada.

2. Imajte na pameti da se uvijek može dogoditi gubitak. Većina ulagatelja vidi samo mogućnost visoke zarade i nije svjesna loših scenarija.

3. Nadalje, vrućim pričama o nekoj vrijednosnici ili kriptovalkuti treba pristupiti vrlo oprezno. Čim se o nekom ulaganju priča u kafiću ili na dječjem rođendanu – mogućnost zarade je već prošla.

4. Morate biti sigurni na koji vremenski horizont ulažete. Ako Vam novac može biti potreban kroz vrijeme kraće od pet godina - ulažite u imovinu s nižom kategorijom rizika.

5. Staro pravilo također kaže: nikad sva jaja u istu košaru. To govori da trebate voditi računa o diverzifikaciji portfelja, odnosno da ulaganje treba uključivati  različite vrste imovine ili stupnjeve rizičnosti.

6. Vrlo konkretan savjet je: ako ne znate sebi objasniti u što ulažete – nemojte to učiniti.

7. Ne slušajte samozvane investicijske gurue koji lijepo pišu, ali ne mogu dokazati da imaju neki rezultat u životu.

NOVA RUBRIKA DALMATINSKOG PORTALA
Rubriku Financije & osiguranje uređuju mag. oec. Ivica Žuro (www.financiranje.net) i mag. oec. Denis Kosor (www.osiguraj.me)
Vaša reakcija na temu