Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Split Čistoća i Grad pokrenuli kampanju 'Odvoji, lako je', uložili pola milijuna kuna u motiviranje građana na odvajanje otpada
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Čistoća i Grad pokrenuli kampanju 'Odvoji, lako je', uložili pola milijuna kuna u motiviranje građana na odvajanje otpada

'Na inventivan način postići ćemo da Split bude najbolji u Hrvatskoj po ovom pitanju'

Čistoća d.o.o. Split i Grad Split započeli su informativnu kampanju o novom sustavu odvajanja otpada putem polupodzemnih spremnika pod sloganom 'Odvoji, lako je'. Ivica Karoglan, direktor Čistoće, otkrio je kako je vrijedna pola milijuna kuna. 

Cilj im je informirati i educirati građane o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima kako bi spremni dočekali otvaranje spremnika u svojim kvartovima. 

'Motiviramo građane da nastave u istom pravcu u kojem se odvajanje otpada kretalo zadnjih godinu dana, osobito zadnjih nekoliko mjeseci. U ovoj kampanji najviše ćemo se koncentrirati na polupodzemne, ali i na ostale kontejnere podijeljene u raznim dijelovima Splita. 

U tijeku je prva od ukupno dvije faze radova na ugradnji polupodzemnih koji će u konačnici zamijeniti klasične kontejnere. Dosad su postavljena 254, do kraja ljeta postavit ćemo 340, a do kraja sljedeće godine još 400 novih', istaknuo je gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za medije. 

Naime, po jedna lokacija polupodzemnih spremnika dosad je otvorena u kotarima Varoš, Grad, Lučac Manuš i Bačvice. Na tri lokacije koriste ih stanovnici Spinuta, dok su na Kmanu otvoreni na četiri mjesta. Stanovnici Lovreta imaju na raspolaganju spremnike na šest lokacija, stanovnici Bola na osam lokacija, a na Plokitama su sredinom prosinca prošle godine otvoreni na 12 lokacija. Puljak je naglasio kako su upravo na Plokitama postignuti izvanredni rezultati po pitanju odvajanja.

'Prošlu godinu Grad Split zaključio je s 19 posto odvojenog otpada. U siječnju su Plokite bile na 23 posto, a u veljači već na 32,64 posto, što znači da je to dobar projekt i da su rezultati sve bolji. Zaključak je da će građani sve više odvajati otpad ako im se omogući infrastruktura koju sada gradimo i s čim ćemo nastaviti', ustvrdio je. 

U tom kontekstu poručio je kako ovom kampanjom nastoje doći do svih stanovnika Splita. U tome bi im trebala pomoći, među ostalim, nova web stranica 'Odvoji, lako je'. Informirati se mogu i na Facebook i Instagram stranici Čistoće. 

'Ova kampanja odvijat će se kroz sve moguće oblike komunikacije - medije i društvene mreže. Kroz nju ćemo na inventivan način osvijestiti građane da sve više odvajaju kako bi naš grad bio čist i kako bismo postigli da Split bude najbolji u Hrvatskoj po pitanju odvajanja otpada', naveo je Puljak.

U planu su ujedno i edukacije za najmlađe - u dječjim vrtićima i osnovnim školama u kvartovima u kojima se otvaraju spremnici. Paralelno će postavljati i informativne štandove na kojima će stanovnici moći doznati ono što ih zanima o pravilnom odvajanju i odlaganju otpada te preuzeti promotivne materijale.

Gradonačelnik je ranije isticao kako žele ostvariti 50 posto do kraja mandata. Smatra kako će u tome i uspjeti.

'Na razini grada sad smo na 23 posto. Brojka raste za oko jedan posto mjesečno. Tim tempom do kraja godine doći ćemo na 30, a do kraja mandata na 50', obrazložio je.

Četiri osnovne vrste otpada građani će tako odlagati u četiri vrste polupodzemnih spremnika označenih različitim bojama. Spremnici sa smeđim poklopcem namijenjeni su odlaganju biootpada, oni s plavim poklopcem za papir, spremnici sa žutim poklopcem za plastičnu, metalnu i tetrapak ambalažu, dok će u spremnike s crnim poklopcem odlagati miješani komunalni otpad. 

Jedan polupodzemni spremnik od pet metara kubnih mijenja čak pet klasičnih kontejnera od 1100 litara. Prednost njihove ugradnje, kako je isticao direktor Čistoće Ivica Karoglan, jest i smanjenje neugodnih mirisa, onemogućavanje prisutnosti životinja oko spremnika i razbacivanje otpada. Također, smanjuje se rizik od požara, ali i razina buke pri njihovom pražnjenju jer se grajferom izvlači vreća i prazni u kamion. Otvor je napravljen od lagane plastike, pa su, prema njegovim riječima, jednostavni za korištenje.

Staklo građani nastavljaju odlagati u zelene spremnike na zelenim otocima. Uz mobilna reciklažna dvorišta raspoređena po kotarima, na raspolaganju su im i tri velika reciklažna dvorišta - Karepovac, Orišac i Pujanke, na koje mogu odložiti 49 vrsta otpada. Čistoća Split, poručeno je danas, intenzivno radi i na osiguranju infrastrukture koja će omogućiti kružno gospodarenje otpadom u Splitu i smanjiti pritisak na Karepovac koji će se ovim intenzitetom popuniti za dvije i pol godine. 

'Svi zajedno moramo povećati odvajanje otpada i tako smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na gradsko odlagalište. U procesu smo nabavke biostabilizatora, stroja za baliranje papira i plastike te ishođenja dozvole za postavljanje postrojenja na čestici tvrtke na lokaciji Put Mostina 49. Isporuku šreder-drobilice očekujemo do kraja godine, a u postupku smo istraživanja tržišta za iskazivanje interesa za kupnju ili najam industrijske hale u Splitu ili okolici gdje bismo oporabljivali otpad i tako omogućili njihovo recikliranje u sirovinu za nove proizvod', zaključio je Karoglan. 

Vaša reakcija na temu