Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čistoća u tajnosti nabavila dva kamiona smećara, otkrili smo tko ih je isporučio
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Čistoća u tajnosti nabavila dva kamiona smećara, otkrili smo tko ih je isporučio

Jedini ponuditelj imao je vozila na lageru

Gotovo u tajnosti su u gradsku firmu 'Čistoća' stigla dva nova vozila, firme Tehnix. Mali 'smećari' su zapremnine pet kubika, vrijedni ukupno 150.000 eura bez PDV-a. 

Je li upravo zbog tvrtke čiji je osnivač i direktor na meti istražitelja razlog zašto javnost nije obaviještena o tome, ne znamo, ali činjenica je da su izabrani na javnoj nabavi gdje su bili jedini ponuditelji. Uz to, isporuka je bila u roku od 90 dana, a firma Tehnix ima vozila na lageru. Usporedbe radi, kako su nam objasnili stručnjaci iza kojih su godine iskustva, za vozila se, nakon nabave ili natječaja, čeka barem šest mjeseci. 


- Tek nakon natječaja, izabrana firma kreće u nabavu vozila po traženim specifikacijama - kažu nam.

Čistoći Split smo, nakon što su proveli nabavu te izabrali (jedinog) ponuditelja s rokom od 90 dana, postavili nekoliko pitanja. Rekli su nam da je i do sada firma Tehnix poslovala s gradskom firmom, oko pres kontejnera i reciklažnog dvorišta. Tada su se ipak javili i drugi ponuditelji. 


- Svi postupci su transparentni i objavljeni na mrežnim stranicama EOJN, elektronska objava javne nabave na kojima se može naći sva dokumentacija - rekli su nam.

Na dodatni upit direktoru Ivicu Karoglanu kako je moguća isporuka dva vozila u roku od 90 dana, kada je praksa inače najmanje šest mjeseci, a u pravilu godinu dana, nismo dobili odgovor. 

Zato smo zvali firmu Tehnix, a oni su nam rekli da imaju manja vozila na lageru i da 'mogu poslati što imaju u ponudi'.


Izvršna vlast se ne bi smjela miješati u javnu nabavu. Ali, s obzirom na nedavnu izjavu iz vrha Banovine da 'tvrtka Tehnix nema veze s nama i Čistoćom, dapače pobjeđivale su druge firme', ipak smo ih pitali znači li to da izvršna vlast ne zna za nabavku kamiona gdje je ova firma bila jedini ponuditelj. Odgovor nismo dobili. Razlog jest u tome što se ne bi smjeli miješati, ali kako su ranije branili čast vlasti, ipak nas je zanimalo dokle seže znanje.

Tim više jer je netom što je počeo raditi kao direktor, Karoglan angažirao firmu za posredovanje u zapošljavanju, bez natječaja. Obrazlagao je da su iznosi toliki da ne podliježu natječajima. Za outsourcing je angažirao zagrebačku firmu s podružnicom u Splitu, ali je zanimljiv podatak i da prvi čovjek te tvrtke živi u Samoboru. Mjestu odakle je došao Karoglan, iz samoborskog Komunalca. Outsourcing je zaustavljen, gradonačelnik Ivica Puljak je potpisao niz zaključaka o (urednom) zapošljavanju. 

Kao direktor Komunalca Karoglan je odlično surađivao s firmom Tehnix, što je i medijski tada popraćeno. Sada je, primjerice, izostalo fotografiranje uz vozila, kao i obavijest javnosti o kupnji, što su znali raditi.

Vaša reakcija na temu