Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CoreLine je sudjelovao u digitalizaciji marina i kampova, broji niz inovacija. Koliko su EU fondovi tome doprinijeli?
Dalmatinac nosi projekt oko vrata Piše: Ana Marasović

CoreLine je sudjelovao u digitalizaciji marina i kampova, broji niz inovacija. Koliko su EU fondovi tome doprinijeli?

Tvrtka je radila na desetak projekata sufinanciranih europskim sredstvima

Financijske injekcije iz fondova Europske unije uvelike se održavaju kako na tvrtke tako i na zajednicu u kojoj djeluju. Zorno to dočarava i primjer više no uspješnog CoreLinea, software development agencije fokusirane na razvoj digitalnih inovacija i tehnoloških rješenja. 

Osnovan je 2017., a danas broji 40-ak zaposlenika i stotinjak završenih projekata. Posrijedi je zagrebačka IT tvrtka, no djeluje diljem Hrvatske, uključujući Dalmaciju. Štoviše, može se pohvaliti klijentima raspoređenima na čak četiri kontinenta. 

'CoreLine aktivan je u Dalmaciji kroz projekte koji se odnose na potporu lokalnim zajednicama. Naša prisutnost uključuje suradnju s lokalnim poduzetnicima i institucijama kako bismo razvili rješenja prilagođena specifičnim potrebama ovog područja.

Ljudima iz primorja posebno je zanimljiv projekt Marex Elektrostroj - sustav za digitalizaciju poslovanja marina i kampova kroz praćenje potrošnje električne energije i vode. Omogućuje korisnicima plovila i kamp kućica korištenje energenata bez čekanja, pri čemu imaju mogućnost pregleda potrošnje i uplata kroz web aplikaciju. Vlasnici mogu na temelju velike količine podataka bolje upravljati energentima i ljudskim resursima ovisno o potrebi', naveli su predstavnici CoreLinea.

Na tom su projektu, naime, bili tehnološki partner Marex Elektrostroju. A to je tek jedan od desetaka projekata financiranih sredstvima iz fondova EU-a na kojima su radili. Od recentnijih i posebno zanimljivih javnosti su oni za proslavljene atletičarke Blanku Vlašić i Ivanu Brkljačić MVPiz i Raising The Bar.

‘MVPiz platforma je koja povezuje sportske talente s klubovima, a klubove sa sportskim savezima. Predstavlja inovativno rješenje koje omogućuje lakšu komunikaciju i suradnju unutar sportskih zajednica, pomažući mladim sportašima u pronalasku prilika za razvoj karijere, dok istovremeno olakšava klubovima savezima prepoznavanje novih talenata.

Raising the bar je, pak, platforma koja sportašima, bivšim sportašima te njihovim timovima omogućuje povezivanje u zajednicu gdje dijele svoja sportska i nesportska iskustva’, iznijeli su iz CoreLinea.

Suradnja na navedenim projektima potvrđuje njihovu sposobnost zadovoljavanja visokih standarda i strogih kontrola kakve zahtijevaju projekti sufinancirani sredstvima EU-a. Ukazali su nam i na konkretne benefite EU projekata za CoreLine. 

'Zahvaljujući EU projektima tvrtka je narasla u svakom segmentu. Zaposlili smo ljude, dobili reference za buduće poslove, proširili smo tehnološka rješenja i povećali tržišni doseg. Također, sudjelovanje u tim projektima dovelo je do jačanja timova i unaprjeđenja unutarnjih procesa', kazali su nam.

Konstatirali su kako je, pored pozitivnog utjecaja na njihovo poslovanje, vidljiv i pozitivan utjecaj na zajednice u kojima djeluju. Primjenjivo je to, naravno, i na Dalmaciju. 

'Najuočljiviji su benefit nova radna mjesta. Također, građani zamjećuju digitalizaciju određenih usluga koje su ranije bile teže dostupne ili uopće nisu postojale', naznačili su.

Pristup sredstvima iz fondova Europske unije mnogim tvrtkama i organizacijama nudi priliku za financiranje projekata koji bi inače bili nerealizirani. Međutim, iako su široko dostupni, proces prijave mnogima se doima kao presložen. Prijavitelji se, među ostalim, suočavaju s birokratskim preprekama, opsežnom dokumentacijom i tehničkim zahtjevima koji zahtijevaju stručnost i pažljivo planiranje. Od precizne pripreme projektne dokumentacije do strogo definiranih rokova i specifičnih kriterija ocjenjivanja - svaki korak nosi potencijalne izazove. Naši sugovornici iz CoreLinea izdvojili su ključne. 

'Glavni su izazovi kompleksnost same prijave i količina potrebne dokumentacije. Potrebno je pažljivo ispuniti svaki zahtjev natječaja. Često su potrebne i konzultacije s vanjskim stručnjacima kako bi se osiguralo da zadovoljimo sve postavljene kriterije', pojasnili su.

Posvjedočili su i kako sama provedba projekata te izvještavanje nakon što se odobre sredstva također mogu biti zahtjevni. No nisu nepremostivi…

'Provedba projekata i naknadno izvještavanje u početku su s naše strane zahtijevali veliku pažnju, ali s vremenom i iskustvom sve funkcionira lakše. Izazovi znaju ležati u koordinaciji s partnerima i praćenju svih troškova kako bi se osiguralo transparentno i učinkovito korištenje sredstava', obrazložili su. 

Ipak, uzmemo li u obzir činjenicu da su i trenutno s partnerima kao izvođači uključeni u pripremu dva značajna projekta iz područja medicine i financija kao i prethodno navedene pogodnosti, da se zaključiti da se 'isplati' pomučiti. Sukladno tome, otkrili su nam i kako u CoreLineu planiraju nastaviti s prijavama na EU natječaje, s posebnim naglaskom na daljnju digitalizaciju i razvijanje održivih rješenja. 

'Unutar same tvrtke prostor za napredak vidi se u optimizaciji poslovnih procesa i jačanju kapaciteta za upravljanje projektima. Što se tiče samog procesa prijave i provedbe EU projekata, olakšanje administrativnih prepreka i brža komunikacija s institucijama bila bi od velike pomoći. Smatramo kako je razvijanje internih resursa za bolju pripremu i praćenje projekata ključno za svaki eventualni budući uspjeh', napomenuli su.

Na koncu su se osvrnuli i na ulogu koju, po njihovu mišljenju, EU projekti mogu imati u dugoročnom razvoju Dalmacije i njihove tvrtke.

'EU projekti igraju ključnu ulogu u dugoročnom razvoju Dalmacije, posebno u digitalnoj transformaciji i održivom razvoju. Oni pružaju potrebna sredstva za inovacije koje male i srednje tvrtke inače ne bi mogle ostvariti. Za CoreLine to znači priliku za proširenje poslovanja, uvođenje naših tehnologija i prezentaciju naših inovativnih rješenja', zaključili su. 

***

Tekst je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti. 

Vaša reakcija na temu