Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
COVID BERBA MANDARINA Propisane mjere zaštite za vrijeme rada na plantažama

COVID BERBA MANDARINA Propisane mjere zaštite za vrijeme rada na plantažama

Posebna pravila su u sortirnicama

Na zahtjev Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina kojima su propisane sve mjere zaštite za vrijeme rada kako na otvorenom tako i u zatvorenim prostorima.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

Zajedničke preporuke:

- Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

- Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

- Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

- Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mob, tel).

Rad na otvorenom (plantaže mandarina):

- Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i što je sve   navedeno u prilogu pod  nazivom 'Opće mjere zaštite'

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice):

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporuča se:

- Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom

- Osobe sa temp.  37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se  ne uključuju u radni proces

- Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite

- Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 %  uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada

- Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača

- Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)

- Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti

- Nošenje rukavica (nije obvezno) ali se može  preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja

- Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba . Održavati  fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra

- Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora

- Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja. Upute navedene u prilogu)

- Čaše,  posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama

- Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora  (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)

- Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku.

Vaša reakcija na temu