COVID BERBA MANDARINA Propisane mjere zaštite za vrijeme rada na plantažama

COVID BERBA MANDARINA Propisane mjere zaštite za vrijeme rada na plantažama

Posebna pravila su u sortirnicama

Na zahtjev Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina kojima su propisane sve mjere zaštite za vrijeme rada kako na otvorenom tako i u zatvorenim prostorima.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

Zajedničke preporuke:

- Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

- Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

- Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

- Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mob, tel).

Rad na otvorenom (plantaže mandarina):

- Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i što je sve   navedeno u prilogu pod  nazivom 'Opće mjere zaštite'

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice):

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporuča se:

- Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom

- Osobe sa temp.  37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se  ne uključuju u radni proces

- Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite

- Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 %  uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada

- Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača

- Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)

- Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti

- Nošenje rukavica (nije obvezno) ali se može  preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja

- Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba . Održavati  fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra

- Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora

- Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja. Upute navedene u prilogu)

- Čaše,  posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama

- Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora  (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)

- Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75432, "");
Pregledaj komentare
29