Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Crna Gora pokreće istragu protiv svog admirala, u napadu na Split zapovijedao je raketnom topovnjačom

Crna Gora pokreće istragu protiv svog admirala, u napadu na Split zapovijedao je raketnom topovnjačom

Dragan Samardžić predstavljao je svoju zemlju u NATO savezu i EU

Crnogorci pokreću istragu protiv umirovljenog admirala Dragana Samardžića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore zbog ratnog zločina na području Republike Hrvatske, konkretno granatiranja Splita 15. studenog 1991. godine. 

Portal Vijesti objavio je priču o Samardžiću koji je u to doba kao poručnik fregate zapovijedao raketnom topovnjačom RTOP-406. Vijesti podsjećaju kako je u Hrvatskoj zbog napada na Split procesuiran 31 pripadnik JRM, no među njima nije bio i Samardžić koji je naredio otvaranje paljbe iz topova kalibra 57 milimetara. 

Državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je Vijestima da se u Hrvatskoj protiv njega ne vodi postupak, dok ih je kabinet vrhovne državne tužiteljice Maje Jovanović izvijestio kako je Specijalno državno tužilaštvo formiralo kazneni predmet protiv Samardžića zbog njegove moguće uloge u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva počinjenih u jesen 1991. u Dalmaciji. 

Vijesti čekaju odgovor i od hrvatskog veleposlanstva u Podgorici. Navode da postoje indicije da je Samardžić borbeno djelovao svojom topovnjačom tijekom rata u Šibeniku u rujnu 1991. godine. 

Prisjetili su se i epizode iz svibnja 1999. godine i NATO bombardiranja. Navode da je Samardžić, tada kapetan bojnog broda Ratne mornarice Vojske Jugoslavije, naredio da topovnjače u Baru otvore vatru iz topova Bofors na zrakoplove NATO snaga, iako im nisu bili u dometu. Nešto kasnije, Samardžić je postavljen za predstavnika Crne Gore u NATO savezu i EU.

Vaša reakcija na temu