Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Curici od 11 godina stavio spolovilo u ruku, osuđen na tri godine zatvora

Curici od 11 godina stavio spolovilo u ruku, osuđen na tri godine zatvora

Odbijene su žalbe i potvrđena presuda šibenskog suda

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Šibeniku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za pokušaj kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Optuženik je osuđen na kaznu zatvora od tri godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Optuženik je osuđen zbog pokušaja da izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi od 11 godina. Ugledao je nepoznatu djevojčicu da sama ulazi u stambenu zgradu i krenuo za njom. Sustigao je na stepeništu i zaustavio se u polumraku, par stepenica iznad djevojčice. Uhvatio je djevojčicu i stavio joj svoje spolovilo u ruku. Povlačio je njenu glavu prema svom spolovilu. Dijete je počelo vrištati pa je optuženik odustao i pobjegao iz zgrade.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je izrečena kazna zatvora primjerena svim okolnostima slučaja te težini i opasnosti počinjenog kaznenog djela. Optuženik je specijalni povratnik u činjenju seksualnih delikata, uključujući i na štetu djece. Presudama njemačkih sudova, osim kazni, u dva navrata mu je izricana sigurnosna mjera zabrane rada ili djelatnosti s maloljetnicima. Psihijatrijskim je vještačenjem dijagnosticiran poremećaj ličnosti narcističko-disocijalnog tipa uz pedofilske sklonosti. Prijašnje osude pa i na zatvorske kazne, nisu odvratile optuženika od ponavljanja kaznenog djela. Činjenica da je kazneno djelo ostalo u pokušaju ipak ima značaj olakotne okolnosti. Jednako treba cijeniti i optuženikovo priznanje kaznenog djela što je olakšalo utvrđivanje relevantnih činjenica i skratilo trajanje postupka.

Optuženikovo sveobuhvatno priznanje kaznenog djela očito pokazuje da je kritičan prema vlastitim postupcima i da prihvaća svoju odgovornost, kako u moralnom tako i u kaznenopravnom smislu. Kazneno djelo nije dovršeno, čime je izostala štetna posljedica koju zakon propisuje.

Ovako odmjerena kazna prikladna je težini počinjenog kaznenog djela i ličnosti optuženika. Takvom će se kaznom u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim odioznim kaznenim djelima na štetu djece te utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka.

Vaša reakcija na temu