Toplinski val zahvatio je cijelu zemlju. Dr. Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' savjetuje kako se ohladiti na vrućinama i kako prepoznati simptome toplinskog udara, javlja Nova TV.
Meteoalarm je danas zacrvenio dubrovačko područje i izdao upozorenje na opasnost od ekstremno visokih temperatura. Teško se disalo i u ostatku zemlje. Visoke temperature bilježit ćemo još sutra.
'Srijeda nam donosi najviše pljuskova. Tu je moguće i neko izraženije nevrijeme, bit će uključen i sjeverni dio Jadrana, unutrašnjost Istre, riječko područje i više-manje cijela kopnena Hrvatska', rekla je meteorologinja Ana Bago Tomac. U Dalmaciji će pak ostati vruće, pravo ljetno vrijeme.
Na Zrinjevcu je u ponedjeljak živa u termometru u 19 sati pokazivala 31 stupanj. Za Dnevnik Nove TV o tome kako se ohladiti na vrućinama govorila je prim. mr. sc. Branislava Resanović iz NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar'.
Istaknula je kako je, ako nismo na moru, dobro biti u hladu ili otići na neku planinu.
'Dobro je i držati se klimatiziranih stanova, a i Jarun i Bundek su nam blizu.' Komentirala je i praksu da se građani hlade u fontanama:
'Bilo bi dobro da fontane ostanu ukras grada. U njima je voda iz vodovoda, ali ona cirkulira, ne mijenja se, i povremeno se dopunjuje. Preporuka je - ne kupati se, jer ni po jednom zakonu još nije određeno da se ta voda mora analizirati'.
Ponovila je nekoliko savjeta za zaštitu od toplinskog udara: držati se hlada i rashlađenih prostora, hladiti se tuširanjem i mokrim ručnicima, prozračivati stanove između tri i šest ujutro, a onda spustiti rolete. Naročito se toplinskog udara moraju čuvati kronični bolesnici.
'Prepoznajemo ga po tome što je koža vruća i suha, ubrzani su puls i disanje. Onoga tko ima takve simptome treba staviti u hlad i hladiti ga, te jasno, zvati hitnu medicinsku pomoć', rekla je dr. Resanović.
Važno je naglasiti i kako posebnu pozornost treba obratiti na ishranu - jesti laganiju i što više tekuću hranu. Pripaziti treba i na čuvanje hrane te izbjegavati lako kvarljive namirnice i podgrijavanje hrane.