Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com ČUVAJTE SE TOPLINSKOG UDARA Stručnjakinja objasnila koji su simptomi

ČUVAJTE SE TOPLINSKOG UDARA Stručnjakinja objasnila koji su simptomi

'Prepoznajemo ga po tome što je koža vruća i suha, ubrzani su puls i disanje. Onoga tko ima takve simptome treba staviti u hlad i hladiti ga, te jasno, zvati hitnu medicinsku pomoć'

Toplinski val zahvatio je cijelu zemlju. Dr. Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' savjetuje kako se ohladiti na vrućinama i kako prepoznati simptome toplinskog udara, javlja Nova TV.

Meteoalarm je danas zacrvenio dubrovačko područje i izdao upozorenje na opasnost od ekstremno visokih temperatura. Teško se disalo i u ostatku zemlje. Visoke temperature bilježit ćemo još sutra.

'Srijeda nam donosi najviše pljuskova. Tu je moguće i neko izraženije nevrijeme, bit će uključen i sjeverni dio Jadrana, unutrašnjost Istre, riječko područje i više-manje cijela kopnena Hrvatska', rekla je meteorologinja Ana Bago Tomac. U Dalmaciji će pak ostati vruće, pravo ljetno vrijeme.

Na Zrinjevcu je u ponedjeljak živa u termometru u 19 sati pokazivala 31 stupanj. Za Dnevnik Nove TV o tome kako se ohladiti na vrućinama govorila je prim. mr. sc. Branislava Resanović iz NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar'. 

Istaknula je kako je, ako nismo na moru, dobro biti u hladu ili otići na neku planinu. 

'Dobro je i držati se klimatiziranih stanova, a i Jarun i Bundek su nam blizu.' Komentirala je i praksu da se građani hlade u fontanama: 

'Bilo bi dobro da fontane ostanu ukras grada. U njima je voda iz vodovoda, ali ona cirkulira, ne mijenja se, i povremeno se dopunjuje. Preporuka je - ne kupati se, jer ni po jednom zakonu još nije određeno da se ta voda mora analizirati'. 

Ponovila je nekoliko savjeta za zaštitu od toplinskog udara: držati se hlada i rashlađenih prostora, hladiti se tuširanjem i mokrim ručnicima, prozračivati stanove između tri i šest ujutro, a onda spustiti rolete. Naročito se toplinskog udara moraju čuvati kronični bolesnici.

'Prepoznajemo ga po tome što je koža vruća i suha, ubrzani su puls i disanje. Onoga tko ima takve simptome treba staviti u hlad i hladiti ga, te jasno, zvati hitnu medicinsku pomoć', rekla je dr. Resanović.

Važno je naglasiti i kako posebnu pozornost treba obratiti na ishranu - jesti laganiju i što više tekuću hranu. Pripaziti treba i na čuvanje hrane te izbjegavati lako kvarljive namirnice i podgrijavanje hrane.

Vaša reakcija na temu