Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Da je znao da će ga koristiti u kampanji, Tarzan bi im se vjerojatno olakšao pred vratima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Da je znao da će ga koristiti u kampanji, Tarzan bi im se vjerojatno olakšao pred vratima

Baldasar je demonstrirao količinu ega i taštine, HDZ razvlačio umrlog redikula, Torcida je briljirala, a Željko Jerkov (opet) bušio Hajduk po Mamićevim medijima

PONEDJELJAK Naputak i odobrenje

Taština je zajebana stvar, ali kad preraste u opsesiju ponekad zna ispasti poprilično zabavna. Ovog tjedna, recimo, iz Banovine su novinarima poslali obavijest da je dogradonačelnica Aida Batarelo u Zagrebu potpisala ugovor o bespovratnoj dodjeli dva milijuna kuna za pomoćnike u nastavi - odnosno, isti dokument kojeg su na potpis dobili skoro svi veći gradovi u državi.

Niti pola sata kasnije stiže nova depeša, odnosno dopuna informacije: Batarelo možda jest potpisala, ali to je učinila 'po naputku i odobrenju gradonačelnika Ive Baldasara' i tako vijest treba izgledati

Mašala, čime se sve oni stignu baviti.

UTORAK Polovnjaci

Na istom mjestu, u Banovini, navodno je dogovoreno konačno rješenje za ceste oko 'Malla' na Mejašima, gdje su nas strani gazde šoping centra pošteno ponizili radeći bez papira i mimo svih uzusa, i to nakon što su u Splitu dobili sve što su tražili. I još malo preko toga.

Ukratko, Hrvatske ceste će se navodno angažirati oko već sramotnih gužvi na prilazu gradu, dok će gradska vlast 'preuzeti obvezu rješavanja priključka 'Mallu' i Mejašima'.

Bit će baš uzbudljivo saznati što to znači 'preuzeti obvezu'; nije valjda da ćemo platiti ono što su vlasnici centra bili dužni napraviti sami? I je li ovo samo zaobilazni put da se planirana normalna i široka avenija definitivno suzi na puteljak, odnosno polovično i privremeno rješenje koje, tako tipično splitski, ostaje zacementirano desetljećima kasnije?

SRIJEDA Žurba

Kad smo kod poluproizvoda, vrijedi zabilježiti da su javnosti konačno predstavljeni radovi koji su pristigli na neobičan natječaj za uređenje prostora ispred kazališta.

Ukratko, gradska vlast uređuje trg, ali to ne smije reći jer joj se nije dalo gnjaviti s normalnim i uobičajenim procedurama - pa je cijeli posao predstavila kao 'postavljanje spomenika s uređenjem pripadajuće podne površine'. Kao da, bože mi prosti, stavlja pločice u zahod, a ne intervenira na vjerojatno najkompleksnijem javnom prostoru u gradu.

Jebiga, žurba je zbog izbora na proljeće, a nije bilo vremena u ove četiri godine provesti normalnu proceduru za cijeli trg, a ne samo za par stotina kvadrata pred teatrom.

'Uređenje šireg prostora je planirano u nekoliko faza, ovo je samo prva, no to je jamac da će se projekt i realizirati', pametno je procvrkutala dogradonačelnica Batarelo.

Ako se taj nesretni Trg Gaje Bulata ikada u budućnosti zbilja 'realizira', tužna je činjenica da će se sav ostali prostor morati prilagoditi jednoj predizbornoj varci, na (doduše legalnoj) igrici kojom se Split vratio stotinama godina unatrag. U ovom gradu značenje pojma 'javni natječaj' toliko je degradirano da ga je možda bolje više ni formalno ne raspisivati.

ČETVRTAK Razvlačenje

Tarzan je umro, i to baš u nezgodno vrijeme. Prije izbora.

Da je znao da će s odavanjem počasti njegovom imenu, liku i djelu čak započeti službena konferencija za novinare splitskog HDZ-a, vjerojatno bi im za oproštaj pred vratima ostavio jedan svoj dosta prepoznatljiv trag.

PETAK Lakmus papir

Pred vratima HDZ-a i SDP-a, ali i diljem zemlje i svijeta, Torcida je ostavila sasvim jasne i precizne poruke političarima koji ovih dana glume silnu brigu za područje na kojemu je ona već davno doktorirala. I teoretski, i praktično.

Sport i nogomet možda nisu najvažnija stvar u svemiru, ali u Hrvatskoj su bogme savršen lakmus papir i dokaz tko podržava, potiče, tolerira ili ignorira kriminal, bezakonje i nemoral. Ako su toliko bestidni da to čine pred kamerama, pred vrlo upućenom javnosti i stotinama tisuća svjedoka, što tek čine u mračnim političkim zakutcima u kojima ih ama baš nitko ne kontrolira?

Možda je bolje da ne znamo; rezultate ionako gledamo svakodnevno.

SUBOTA Nepametno

Još je samo tjedan dana do izbora, pa je logično da koncentracija lagano popušta: nakon što su cijelu kampanju odradili štreberski precizno i s vrlo ciljanim i jasnim porukama, Marijana Puljak i njeno 'Pametno' ovog vikenda ispalili su ćorak.

Točnije, pokušali su dignuti frku oko škole Pazdigrad tvrdnjom da je za nju nestalo novca, premda to nisu ama baš ničim argumentirali. Uostalom, ako se to i dogodi, doznat ćemo tek kada se usvoje državni i gradski proračuni za iduću godinu.

Možda su samo htjeli još jednom dati do znanja da su oni najzaslužniji što se škola uopće gradi? Ok, shvatili smo...

NEDJELJA Trbuhozborac

Nakon 'Slobodne' i 'Jutarnjeg', Željko Jerkov ukazao nam se i u trećem izdanju u vlasništvu njegova bliskog prijatelja Marijana Hanžekovića, Sportskim novostima. Ništa novo nije kazao, osim što je teško razumljivim tokom misli dao do znanja da mu je - nakon propalog političkog, poduzetničkog i sportsko-funkcionerskog kraka karijere - najnovija misija rušenje narodnog Hajduka.

'Klubovi moraju biti udruge', vrištao je prošlog tjedna argumentirajući tu tvrdnju 'istraživanjima koja dokazuju da je Mamićev model najbolji u hrvatskom sportu'. Zvuči kao nešto što bi i Mamićev odvjetnik Hanžeković potpisao.

Ovih dana, pak, Jerkov se snebiva nad činjenicom da postoji model po kojemu građani i članovi kluba biraju njegovo vodstvo, lažno prikazujući da oni 'vode Hajduk'. Nestrpljivo čekamo prijedlog kako bi to klub - koji po Jerkovu 'mora biti udruga' - alternativno funkcionirao? Tko bi tu koga birao?

Možda Mamić i Hanžeković imaju kakav prijedlog?

Vaša reakcija na temu