Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Marcel Langthim from Pixabay Dalmacija, vruće ljeto, vozite se i 'bum'! Misli Vam prekida neromantični sudar sa strancem, znate li što učiniti?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Dalmacija, vruće ljeto, vozite se i 'bum'! Misli Vam prekida neromantični sudar sa strancem, znate li što učiniti?

Donosimo najvažnije upute u slučaju da se nađete u prometnoj nesreći s vozilom stranih registarskih oznaka

Ako ste mislili da je frustrirajuće voziti se dalmatinskom magistralom 20 kilometara na sat iza kampera austrijskih registarskih oznaka (slobodno umetnite omiljenog stranca), probajte zamisliti kako je tek sudariti se s njim.

Šalu na stranu, bliži nam se vrhunac turističke sezone kada će se na dalmatinskim cestama kretati pojačana količina vozila stranih registarskih oznaka, stoga ne bi bilo na odmet upoznati se s najbitnijim koracima koje trebate poduzeti u slučaju prometne nesreće sa stranim državljaninom u vozilu stranih registarskih oznaka.

Hrvatski ured za osiguranje raspolaže statistikom od čak 6000 prometnih nesreća koje se godišnje dogode na teritoriju Republike Hrvatske, a prouzročili su ih strani vozači. Uzmemo li u obzir i nesreće koje uključuju vozila stranih registarskih oznaka, a koje su prouzročili naši državljani, brojka se može i udvostručiti. 

Temeljem dugogodišnjeg iskustva kojeg ima tim portala Osiguraj.me, možemo jasno razlikovati praksu od smjernica i pravilnika. U nastavku ističemo najvažnije upute u slučaju da se nađete u prometnoj nesreći s vozilom stranih registarskih oznaka. Ako nešto od navedenog nije jasno ili niste sigurni što učiniti, dostupni su za savjet na telefonu 01 8000 816

Postoji li razlika u postupku prijave štete u prometnoj nesreći sa stranim vozilom?

Ako je domaćin odgovoran za prometnu nezgodu, slijedi standardan tijek prijave štete i postupak koji biste proveli kao i u sudaru sa sunarodnjakom, dok je strani državljanin taj koji mora dobro poznavati sva pravila i savjete svog osiguranja. 

Ali što učiniti ako je strani državljanin nedvojbeno krivac za materijalnu štetu na vašem vozilu? Po čemu se sve postupak prijave razlikuje, kakva treba biti vaša reakcija odmah na mjestu događaja i kako se zaštititi od naknadnih problema, saznajte na vrijeme kako ne bi bilo prekasno kada do nesreće dođe.

Tko su najčešći strani sudionici prometnih nesreća?

Ako je suditi po prošloj godini s obzirom na emitivna tržišta iz kojih dolaze turisti ili Hrvati koji su u posjetu obitelji ili na ljetovanju, najveća je vjerojatnost za sudar sa strancem iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske ili Italije.

Kao kod svake prometne nesreće koja ima za posljedicu ozljede ili ne daj Bože smrt sudionika, trebaju se slijediti sva propisana pravila MUP-a poput: 

1. Ostati na mjestu nesreće

2. Pružiti pomoć ozlijeđenima

3. Otkloniti nove opasnosti

4. Kontaktirati hitne službe

Bilo da hitne službe kontaktirate direktno ili pozivom na broj 112  smireno pripremite odgovor na pitanja: Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Broj ozlijeđenih?

Ali ako prometna nesreća sa strancem kao posljedicu ima samo oštećenja na vozilima, važno je znati što učiniti kako ne biste nekim previdom doveli sebe u poziciju koja će vama izazvati dodatnu glavobolju uslijed nepotrebnog financijskog gubitka. 

Nesreća se dogodila, nedvojbeno je kriv strani vozač u vozilu sa stranim registarskim oznakama, i što sada?

Kada dođe do nesreće s vozilom koje nema hrvatske registarske oznake, praksa je pokazala da u tom slučaju nije loše proširiti set uobičajenih pravila i postupaka. 

- Ne mičite vozilo. U slučaju prometne nesreće pravilnici i zakoni nalažu, naravno ako su vozila pokretna, da je među ostalim potrebno omogućiti neometano odvijanje prometa. Ipak, ako ste se sudarili sa stranim vozilom, ponekad je potrebno dodatno razmisliti i procijeniti hoćete li to učiniti. Iako riskirate novčanu kaznu, pomicanje vozila će onemogućiti kvalitetan policijski očevid, a on vam može olakšati naplatu štete. Dakle, ako se radi o ozbiljnoj šteti, a vozila s pokretna, razmislite o ovome. 

- Pozovite policiju. Ne bojte se pozvati policiju da dođe na očevid, jer su oni tu da utvrde što se zaista dogodilo i njihova zabilješka ili zapisnik su vaš jaki adut. Zabilješka je upravo to, samo kratka bilješka koja uključuje lokaciju, sudionike, vrijeme nesreće i rezultat alkotesta, dok je zapisnik detaljniji te uključuje i skicu same prometne nezgode. Nastojte ih zamoliti da naprave potpuni zapisnik, ako je to ikako moguće. Možda vam se sve skupa čini kao jedno nepotrebno i neugodno iskustvo, dugoročno vam može uštedjeti glavobolje kod naplate štete. 

- Skupljajte dokaze. Kad kažemo dokaze mislimo na sve ono što vam se može učiniti relevantnim za prometnu nesreću bez obzira na to što ste neke unijeli i u europsko izvješće. U maniri pravog CSI agenta, poslikajte sve: nesreću, stanje vozila, stanje na cesti, sve okolnosti koje su možda ili sigurno uzrokovale nesreću. Slikajte vozila i štetu iz svih kutova, stanje na prometnici, vozačeve podatke, registraciju na vozilu, a bilo bi idealno da u tom trenutku pronađete i svjedoka koji će moći potvrditi sve istinite okolnosti koje su dovele do nesreće. 

- Razmijenite podatke s drugim vozačem. Obavezno razmijenite podatke o vozilu i vozaču i ako vam je dopušteno slikajte i dokumentaciju - vozačku i prometnu dozvolu i policu osiguranja, te Zelenu kartu.

Zelenu kartu obavezno tražite ako je vozilo iz zemlje koja nije članica EU, kao npr. Bosna i Hercegovina. Ispunite i EU izvješće o prometnoj nesreći, jer je ono međunarodno priznat dokument koji nije potrebno prevoditi. Svakako zatražite barem na uvid Zelenu kartu, ako vozač stranac dolazi iz države koja izdaje taj dokument. Ako ga nema, ne brinite, jer za vozače iz EU nije obavezna.

Sad kad ste sve poslikali i/ili pozvali policiju, imate sve podatke o vozaču, vozilu i policu osiguranja, koji je sljedeći korak? Na koji način ćete prijaviti štetu ako je vozač stranac i osiguran je u nekoj osiguravajućoj kući koja ni ne posluje u Hrvatskoj? 

Kome se obratiti i kako podnijeti odštetni zahtjev?

S portala Osiguraj.me imaju odgovor na to pitanje.

Ne brinite, štiti vas Zakon o obveznim osiguranjima u prometu koji kaže da oštećena osoba mora predati odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje, a svi članovi HUO-a koji imaju automobilsko osiguranje u svojoj ponudi, mogu obraditi takve zahtjeve. Ipak, da se ubrza cijela procedura, potrebno je samo otići na web stranicu HUO-a i saznati koja hrvatska osiguravajuća kuća djeluje kao korespondent te strane osiguravajuće kuće. Popis korespondenata stranih osiguranja možete saznati na ovom linku.

Prijava štete kod korespondenta

Prijavu štete ćete podnijeti u tom osiguravajućem društvu koje će zatim obaviti procjenu štete i poslati prikupljenu dokumentaciju u matično osiguranje stranog vozila. Budete li slijedili sve prethodne korake, rizik umanjene isplate štete ste sveli na minimum i imate dobre šanse biti prikladno obeštećeni.

A što je s popravkom vozila

Još jedan savjet koji bi vam mogao biti od velike pomoći je da, ako vozite automobil novije proizvodnje i veće tržišne vrijednosti, ga popravite u ovlaštenom servisu kako bi financijski aspekt štete bio očitiji stranom osiguravatelju.

Dakle, prijavu štete možete izvršiti direktno na HUO, ili pretražiti i saznati korespondentsko osiguravajuće društvo s popisa. Ako ćete ići preko HUO, postupak utvrđivanja odgovornog osiguravatelja može potrajati čak 6 tjedana, prema važećem međunarodnom sporazumu o nesrećama van granica prebivanja vozača tj. osiguranog vozila.

Može li strani vozač napustiti Hrvatsku prije utvrđivanja odgovornosti

Ako vas brine hoće li strani vozač napustiti Hrvatsku prije nego se utvrdi krivnja i potvrdi odgovorna osoba za izazivanje prometne nesreće s materijalnom štetom, znajte da se stranom državljaninu ili osobi koja ne prebiva u Hrvatskoj, putna isprava može oduzeti najduže na osam dana. Zato budite smireni, pripremljeni i ažurni, pa će ovo neugodno iskustvo biti brzo iza vas, a vaše vozilo adekvatno kompenzirano za nastalu štetu. 

Ugodno ljeto i sretan put!

Pripremljeno u suradnji s portalom www.osiguraj.me 

Vaša reakcija na temu