Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Radovani DALMATIA TOWER Najveći neboder u Hrvatskoj ili najveća građevina? Postoji razlika

DALMATIA TOWER Najveći neboder u Hrvatskoj ili najveća građevina? Postoji razlika

Svečano otvoren na blagdan svetog Dujma

Na blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada Splita, svečano je otvoren Dalmatia Towera. Samo događanje je nosilo simbolični naziv 'Above all'.

Unatoč pojedinim napisima, Dalmatia Tower nije najviša građevina u Hrvatskoj, čak nije niti među deset najviših. Sa 135 metara visine je daleko niži od dimnjaka Termoelektrane Plomin koji je visok 340 metara i nosi titulu najviše građevine u Hrvatskoj. Znatno viši su i dimnjak Termoelektrane Rijeka u Kostreni (250 metara), odašiljač Belje u Popovcu (222 metra), dimnjak sisačke rafinerije (207 metara), dimnjak Petrokemije u Kutini (205 metara), dimnjak termoelektrane na zagrebačkoj Savici (202 metra), dimnjak toplane na Trešnjevci (200 metara), dimnjak Termoelektrane Sisak (200 metara), televizijski toranj Sljeme (169 metara), odašiljač Borinci (165 metara) i odašiljač Psunj (143 metra), piše Lupiga.

Naime, prema definiciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje građevina je 'čovjekovo djelo nastalo gradnjom', dok je prema Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža građevina 'objekt nastao gradnjom, složeni sklop s estetsko-funkcionalnim i tehničko-tehnološkim obilježjima'.

Dalmatia Tower je, zapravo, najviši neboder u Hrvatskoj. Sa svojih 135 metara nadvisio je za 39 metara dosadašnje najviše nebodere: Poslovni centar Strojarska u Zagrebu, dvije stambene zgrade u riječkoj Čandekovoj ulici te zagrebački Euro tower, koji imaju istu visinu od 96 metara. Inače, najviši neboder na prostoru bivše Jugoslavije je sarajevski Avaz Twist Tower koji je visok 142 metra, a s antenom koja je montirana na krov zgrade 172 metra.

Vaša reakcija na temu