Enologija i gastronomija usko su povezane s turizmom i bitan su segment svake turističke ponude, a nerijetko su i glavni motiv dolaska turista u destinaciju. Stoga se trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, koja je direktno pogodila turistički sektor, odrazila i na ova područja, a negativan efekt zatvorenih ugostiteljskih objekata, kao i cijelog HORECA sektora, u predsezoni, prelio se i na vinogradarstvo i vinarstvo.
Prijavljena proizvodnja grožđa i vina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema zadnjim podacima iz Vinogradarskog registra Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iznosi gotovo 5 tisuća tona grožđa i nešto manje od 30 tisuća hektolitara vina, od čega je trećina u kategoriji vrhunskog vina.
S obzirom na to da većina hrvatskih vinara živi od plasmana kroz hotele i restorane, aktualni pad prodaje i potrošnje vina u tom dijelu doveo je u pitanje poslovanje i likvidnost dalmatinskih, ali i svih hrvatskih proizvođača vina. Izvoz vina je stao, online prodaja putem web shopova je nedovoljna pa se mnogi vinari, još uvijek opterećeni kreditnim obvezama, zabrinuto pitaju kako i kada dalje.
Vinoteke i kušaonice vina u sklopu vinarija, koje su prijašnjih godina putem organiziranih turističkih posjeta osiguravale stalni priljev novca za tekuće potrebe, sada zjape prazne, dok su vinske manifestacije u Hrvatskoj i u svijetu odgođene do daljnjega. A bez promocije nema ni prodaje.
Prema riječima predsjednika HGK-Županijske komore Split Joze Tomaša, Hrvatska gospodarska komora potiče, podržava i provodi brojne aktivnosti koje pridonose osnaživanju, konkurentnosti i boljem pozicioniranju naših vina na svjetskoj vinskoj sceni. Županijska komora Split je tako bila aktivno uključena u organizaciju, odnosno pružala je potporu vinskim manifestacijama na našem području koje se tradicionalno održavaju u ovo vrijeme - Festival Vino Dalmacije, Vinski podrum te Wine Vip Event, a koje su uslijed aktualne situacije otkazane ili odgođene.
Ovo doba godine je ujedno i vrijeme intenzivnih radova u vinogradima kada se osigurava proizvodnja grožđa za novo vino te ulaže u mehanizaciju, zaštitu, gnojidbu i druge agrotehničke mjere te sezonsku radnu snagu, kojoj sada treba osigurati propusnice za kretanje do mjesta rada kao i propisane sigurnosno-higijenske mjere. Dalmatinski vinari okupljeni u regionalnom Udruženju Vino Dalmacije pri HGK-Županijskoj komori Split, koje okuplja vodeće vinarije iz četiri dalmatinske županije, svjesni su da od predsezone nema ništa, uz veliku neizvjesnost po pitanju turističke sezone.
- Prošle godine je u prvih šest mjeseci bilo isporučeno oko 50% količine vina u HORECA sektor, a sada toga nema, sve stoji, nema novih narudžbi te je čak i prije krize dogovoreni izvoz storniran ili smanjen i do 70% - ističe predsjednik Udruženja Vino Dalmacije Ivica Kovačević.
Svjesni da će prodaja vina u 2020. godini biti barem upola manja nego godinu prije, dalmatinski vinari su putem HGK dali svoj doprinos u predlaganju mjera Vladi RH za ublažavanje štete od koronavirusa. Vinari smatraju da je za prevladavanje nastalih teškoća u vinogradarsko-vinarskom sektoru nužno donošenje dugoročnih mjera kroz reprogramiranje postojećih kredita, osiguranje obrtnih sredstava za financiranje tekuće proizvodnje, smanjenje PDV-a na vino kako bi niža prodajna cijena utjecala na bolju prodaju, kao i da bi hitna isplata svih planiranih poticaja i potpora pomogla tekućoj, ali i budućoj proizvodnji grožđa i vina.