Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAMIR BARBIR: Ovo je moj stric koji je poginuo u borbi s Nijemcima za Rijeku; Nosio je zvijezdu na čelu, ali i u srcu!

DAMIR BARBIR: Ovo je moj stric koji je poginuo u borbi s Nijemcima za Rijeku; Nosio je zvijezdu na čelu, ali i u srcu!

'Zvijezda je bila simbol borbe za slobodu, borbe protiv fašizma', poručuje

Nakon višednevnih prepucavanja u svezi postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića 'Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik' na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020, oglasio se i potpredsjednik splitskog SDP-a, Damir Barbir.

'Ovo je moj stric Marijan Barbir.

Nakon što je 9 puta ranjavan, Marijan je poginuo 9.5.1945 u borbi sa Nijemcima za Rijeku. Sahranjen je na mjesnom groblju Kukuljanovo pored Rijeke.

Marijan je nosio zvijezdu na čelu, ali i u srcu. Zvijezda je bila simbol borbe za slobodu, borbe protiv fašizma. Zvijezda je antifašizam.

Zahvaljujući toj zvijezdi, grad se danas zove Rijeka, a ne Fiume.

Jedna od 2800 krhotina sa zvijezde na neboderu je u spomen na Marijana i njegovu borbu za slobodnu Rijeku. 

Slava mu...', napisao je na svome Facebooku.

Kako nam je pojasnio, stric je poginuo nekoliko dana nakon oslobađanja Rijeke, od posljedica ranjavanja tromblonom. Naime, dok su se povlačili s položaja, pogođen je u leđa.

U riječku petokraku, podsjetimo, uronjeno je 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.



Vaša reakcija na temu