Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / MUP Damir Petranović o neredima na autocesti: 'Verzija događaja koju je iznijela policija puna je rupa'

Damir Petranović o neredima na autocesti: 'Verzija događaja koju je iznijela policija puna je rupa'

Rasprava u Otvorenom

Dvadesetak ozlijeđenih navijača, od kojih četvero vatrenim oružjem, 20-ak ozlijeđenih policajaca te 44 uhićenih - epilog je subotnjeg okršaja navijača i policije na odmorištu Desinec na autocesti A1. Tema je to večerašnjeg Otvorenog na HTV-u

Načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović je istaknuo kako kriminalističko istraživanje traje i dalje. 

- Poduzet će se cijeli niz dokaznih radnji koje stoje na raspolaganju. Sprovest će se i ispitivanje svjedoka, vještačenja različitih vrsta i sve ostale mjere i radnje koje nam stoje na raspolaganju. Za očekivati je da ovo nije konačan broj koje će biti obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem. Nemamo saznanja o novo ozlijeđenim osobama - rekao je.

Istaknuo je kako se ovdje ne radi o nikakvom sukobu, već o eklatantnom primjeru izazivanja nereda, i to nasiljem u mnoštvu uz uporabu opasnog oruđa prema većem broju osoba iz mržnje s namjerom da se neposrednoj ugrozi život i imovina u većem obimu. Naglasio je kako bi se izazivanje nereda moglo spriječiti kada bi se raspolagalo s bilo kakvim saznanjima koji bi ukazivali na takvo nešto.

- Cijeli put dolaska organizirane skupine navijača iz Splita protekao je besprijekorno - dodao je.

Član Uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić smatra da događaji s autoceste nemaju nikakve veze s onim što se događalo u zoni stadiona u Maksimiru.

- Dinamo je četiri dana prije utakmice poslao upute Hajduku u kojima smo ih zamolili da prenesu svojoj navijačkoj grupi sve informacije, od dolaska na stadion, pa do toga da nas kao organizatore trebaju upoznati sa sadržajem svojih transparenata i koje navijačke rekvizite žele unijeti. Oni su to ignorirali. Onda smo 20. svibnja ponovili, oni su opet ignorirali, da bi sat i pol prije utakmice bili obaviješteni da oni dolaze i nose transparente, bubnjeve i štapove, ali da nisu smatrali da to treba prijaviti. Nakon što su došli na ulaz na tribinu Jug, tražili su razgovor s predstavnikom Dinama - rekao je.

Naglasio je da je predstavnik Dinama došao na razgovor, na što su navijači rekli da njihov odvjetnik razgovara, a koji se nije predstavio.

- U razgovoru s našim predstavnikom je rekao da smo apsolutno u pravu, Torcida je to trebala prijaviti, ali da im izađemo u susret ako možemo. Mi smo rekli da ne možemo, da pozivamo goste iz Splita da uđu na stadion, ali bez transparenata većih od 2x1. Oni su to odbili i nikakvih problem au zoni Jug nije bilo. Bili su dva sata u toj zoni - rekao je.

Istaknuo je kako nikome ništa nije zabranjeno, samo se tražilo da se poštuju pravila.

Novinar Damir Petranović osuđuje napad na policiju i incident te je pozvao da se takvi događaju spriječe i da se više ne događaju.

- Prekjučer je hrvatska policija prvi put pucala u nenaoružane hrvatske građane. Njihova verzija događaja koju su oni iznijeli dan kasnije je poprilično puna rupa. Razgovarao sam s osobama koje su sudjelovale i koje su ranjene, ima ih više od službene verzije, te po njihovim iskazima policija nije pucala na benzinskoj postaji, nego se to dogodilo na autocesti - rekao je.

Petranović je rekao kako je Antolić jedan od povoda za incident.

- On je kao i 2014. godine posegnuo za nekim policijsko-paraobavještajnim metodama i spletkama kojima zabranjuje navijačima Hajduka ulazak na stadion u Maksimiru. Njegove upute koje je proslijedio Hajduku i Torcidi pisane su tako da ne mogu biti ispunjene. Tražio je da se donesu transparente pola sata prije nego se stadion otvori, iako je jasno da je Torcida pod policijskom paskom negdje na autocesti ili Lučkom. Antolić, potrčko Zdravka Mamića, služi se istim metodama znajući kakav efekt takav potez može izazvati - kazao je.

- Ja sam tu u svoje ime, a vi ste tu u ime svog gazde iz Međugorja. Uprava Dinama ide na tjedne kolegije. Hajduk je vodoskok kulture, pošten i transparentan klub, sve što vi niste - rekao je Petranović Antoliću.

Smatra da je drugi povod incidentu katastrofalno postupanje policije, PUZ-a.

- Ona se ispostavila kao asistent Dinama, umjesto da se postavi kao organ reda. Policija treba procijeniti situaciju i ima pravila postupanja prema masama. Bila je dužna u trenutku kad je imala 1500 navijača ispred stadiona narediti Dinamu da im otvori vrata i da ih pusti na stadion - rekao je. 


Vaša reakcija na temu