Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAN ŽENA POSVEĆEN JUGOPLASTICI, A PORUKA ISTA 'Jednake smo samo u zakonu'

DAN ŽENA POSVEĆEN JUGOPLASTICI, A PORUKA ISTA 'Jednake smo samo u zakonu'

15-ak žena je razvilo transparent na Matejuški

Uz poštivanje epidemioloških mjera Splićanke su predvođene udrugom Domine obilježile Dan žena. Praznik su posvetile radnicama Jugoplastike, a upravo je, kako nam je rekla korodinatorica Domina Mirjana Kučer, jedan tekst iz mjesečnog biltena 'pokojnog' giganta pretočen u transparent kojega su razvile.

'Jednakost pred zakonom ne znači i jednakost u životu'.

Uz pratnju bubnjara, 15-ak volonterki je prošetalo Marmontovom i na Matejuški raširilo transparent s tom jasnom porukom.

- Prošlo je pola stoljeća od te poruke, a mi smo se danas jako malo pomakle. Žene su više socijalno ugrožene, manje su plaće pa i za iste poslove, trpe nasilje... Recimo i da su 80 posto vlasnici nekretnina muškarci, a 80 posto žena je žrtva nasilja - iznijela je Kučer.

Svugdje je, dodala je, prigovor Hrvatskoj da nema implementiranu ravnopravnost.

- Deklarativno postoji, ali još smo puno daleko od života - zaključila je.

Istaknula je i da su protekli tjedan u Saboru odbijena dva zakona koji izravno pokazuju odnos prema ravnopravnosti i pogađaju žene. Jedan se tiče seksualnog uznemiravanja, a drugi o nasljeđivanju 50 posto mirovine preminulog partnera. 

Potonji postoji u Bosni i Hercegovini Italiji, Njemačkoj... 

-  Žalosno je što se to tretira kao političko pitanje između oporbe i vlasti, a ne pitanje ravnopravnosti, odnosno temeljne ustavne vrijednosti - podvukla je Kučer.

Vaša reakcija na temu