Foto: Veljko Martinović DANAS PRESUDA FILIPU ZAVADLAVU Hoće li dobiti 50 godina zatvora?

DANAS PRESUDA FILIPU ZAVADLAVU Hoće li dobiti 50 godina zatvora?

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu

 U 13 sati će biti objavljena presuda Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u splitskom Varošu. Hoće li sudsko vijeće sutkinje Višnje Strinić ostati pri kvalifikaciji iz optužnice da se radi o teškom ubojstvu iz bezobzirne osvete, tek treba vidjeti. Tužitelj Žarko Štrbac zatražio je maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora, a branitelj Branko Šerić kaže da se tako strogo kažnjavanje ne traži kod bitno smanjeno ubrojivih optuženika. Šerić je do kraja inzistirao da je Zavadlav počinio djelo neubrojiv i da bi ga trebalo ponovno psihijatrijski vještačiti. Da je uistinu proglašen neubrojivim, u zatvor uopće ne bi išao, nego bi ga poslali na liječenje u instituciju. 

Danas suci i porotnici imaju izbor, osuditi Zavadlava po optužnici, što bi splitskom Županijskom sudu u Splitu moglo donijeti i drugu maksimalnu kaznu u svega 15 dana. Sudac Dinko Mešin osudio je prije samo dva tjedna 26-godišnjeg Solinjanina Luku Juretića na punih 50 godina zatvora zbog teškog ubojstva 91-godišnjeg susjeda i pokušaj teškog ubojstva njegove pet godine mlađe supruge. Tražeći brašno za palačinke izudarao ih je čekićem i batom i izbo nožem. Pokupio je neke sitnice iz kuće, ništa vrjednije nije našao, ali je osuđen i za ubojstvo iz koristoljublja. To je uz poodmaklu dob oštećenika bio razlog za strožu kvalifikaciju djela. Mešin je već poznat po vrlo strogim presudama pa i ova u tom smislu možda nije iznenađenje premda nijedan sud u Hrvatskoj dosad nije kažnjavao ovako strogim kaznama zatvora. 

Sudac Mešin smatrao je da zbog brutalnosti samog čina i načina na koji je Juretić iskoristio povjerenje starih i dobronamjernih susjeda, nema izbora nego ga osuditi na najstrožu moguću kaznu. Što će biti sa Zavadlavom, Juretićevim vršnjakom? U Solinu se ubojstvo dogodilo iza četiri zida u stambenoj zgradi, oštećenici su napadnutim hladnim oružjem. Sve je bilo gotovo za par minuta, Juretić je uhićen nedugo nakon događaja u svom stanu dva kata iznad stana u kojem je počinio nezamislivi zločin. 

Zavadlav je, pak, tog 11. siječnja 2020. u samom centru Splita usred bijela dana iz automatske puške ispalio 37 metaka i u razmaku od nepunih desetak minuta na dvije lokacije udaljene 200 metara likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Moglo je biti još žrtava. Meci su se zabili u automobil s bratom i sestrom, pravim čudom su izbjegli hice, a Zavadlava su kamere snimile na putu za kuću poznatog splitskog dilera Jerka Malvasije. Još je uza sebe imao kalašnjikov. 

Tužitelj Žarko Štrbac tvrdi da je Zavadlav ubio iz bezobzirne osvete prema osobama iz narkomanskog miljea koje su terorizirale njega i njegovog brata Stanislava i traži najstrožu kaznu. Ukoliko se sudsko vijeće odluči da je riječ o 'običnim', a ne teškim ubojstvima, Zavadlav bi izbjegao maksimalnih 50 godina zatvora, no u slučaju da opstane kvalifikacija Državnog odvjetništva, ni najstroža kazna ne bi bila (pre)veliko iznenađenje, unatoč bitno smanjenoj ubrojivosti. 

Vijeće će voditi računa o svim odlučujućim činjenicama, a teško da će, razmatrajući kaznu u pogledu generalne prevencije, izgubiti iz vida da je samo godinu dana kasnije propali poduzetnik Branko Koloper iz istog oružja kao i Zavadlav u Šibeniku i Vodicama pobio stečajnu sutkinju, njenog supruga i dvojicu vjerovnika pa potom presudio sebi, ispucavši u žrtve identičan broj metaka kao i mladić sa Skalica koji će danas doznati sankciju za varoški masakr.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(89977, "");
Pregledaj komentare