Danas pretežno sunčano, sutra opet kiša

Danas pretežno sunčano, sutra opet kiša

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U petak se u Dalmaciji očekuje djelomično do pretežno sunčano vrijeme. Unatoč blagom porastu temperatura zraka, ni danas neće prelaziti 28°C. Ujutro će iznositi između 19 i 23°C, a u najtoplijem dijelu dana između 25 i 28°C. Puhat će uglavnom slab jugozapadni i zapadni vjetar. 


Nakon dva stabilnija dana, novo pogoršanje vremena očekuje se već u subotu. U cijeloj Dalmaciji bit će nestabilno i pretežno oblačno, s velikom vjerojatnosti za kišu i grmljavinu, posebno u drugom dijelu dana. Mjestimično su moguća i jaka nevremena s tučom praćena jakim vjetrom. U prvom dijelu dana puhat će slabo do umjereno jugo koje će u večernjim satima okrenuti na buru. Temperature zraka i dalje će biti bez značajnijih promjena, s najvišim dnevnim vrijednostima do 27°C.

Smirivanje vremena očekuje se već u nedjelju kada će duž Dalmacije prevladavati sunčano i suho vrijeme. Temperature zraka bit će u blagom porastu pa će u najtoplijem dijelu dana iznositi do 28°C. Vjetar će u nedjelju u prvom dijelu dana biti sjeverozapadnog smjera, a zatim će zapuhati umjerena bura.

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48291, "");
Pregledaj komentare