Danas sunčano, sutra opet oblačno

Danas sunčano, sutra opet oblačno

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U nedjelju će duž Dalmacije prevladavati pretežno sunčano i suho vrijeme. Temperature zraka bit će u blagom porastu. Ujutro će iznositi između 19 i 23°C, a u najtoplijem dijelu dana između 25 i 28°C. U noći i ujutro, te zatim ponovno u noći puhat će uglavnom umjerena i samo mjestimice pojačana bura, dok će poslijepodne zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar.


Novo naoblačenje očekuje se u ponedjeljak. U drugom dijelu dana postoji vjerojatnost od oko 30% za slabe lokalne pljuskove i grmljavinu. Temperature zraka bit će slične onima prethodnih dana, s najvišim dnevnim vrijednostima do 28°C. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, a sredinom dana uz obalu i na otocima zapuhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak.

Stabilnije vremenske prilike očekuju se u utorak kada će duž Dalmacije biti pretežno sunčano. Temperature zraka bit će u blagom porastu pa će u najtoplijem dijelu dana iznositi do 29°C. Vjetar će, kao i prethodnih dana, ujutro i navečer biti sjeveroistočnog, a u poslijepodnevnim satima sjeverozapadnog smjera.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48385, "");
Pregledaj komentare