Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Danci zainteresirani za vodne projekte splitske aglomeracije

Danci zainteresirani za vodne projekte splitske aglomeracije

U HGK Županijskoj komori Split održan Hrvatsko-danski vodni dan

U HGK Županijskoj komori Split jučer je održan Hrvatsko-danski vodni dan koji je okupio šezdesetak predstavnika danskih i splitsko-dalmatinskih tvrtki s područja vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda. Skup su u okviru poslovnog događaja 'Smart Water Croatia 2019.' organizirali Veleposlanstvo Kraljevine Danske u RH, HGK Županijska komora Split i Splitsko-dalmatinska županija.

- 'Ovaj susret svakako ima za cilj podizanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju naših infrastrukturnih usluga, te posebno postizanju pozitivnih ekoloških učinaka koji su od izuzetne važnosti, tim više što je turizam jedna od glavnih županijskih gospodarskih djelatnosti' - rekla je, pozdravljajući skup, Ana Marija Puzić iz HGK Županijske komore Split.

Projekte i potencijal Splitsko-dalmatinske županije po pitanju vodnog gospodarstva predstavila je Marija Vuković iz Županije. Voditelj Trgovinskog odjela Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj, Žarko Mašanović predstavio je dansko izaslanstvo, u kojem su vodeće danske tvrtke dobavljači tehnologije i opreme te jedna gradska tvrtka za zbrinjavanje otpadnih voda. 

- Ovo je najbolje što Danska ima i ove su se tvrtke došle upoznati s projektima koji su prijavljeni i onim što se namjerava raditi u Hrvatskoj u narednom razdoblju, a Split nam je po investicijama u tom smislu najinteresantniji - rekao je Mašanović.

Veće infrastrukturne projekte splitskog Vodovoda i kanalizacije kojima je cilj poboljšanje usluge vodoopskrbe i odvodnje predstavila je Ana Bašić. U fokusu su dva projekta splitske aglomeracije ukupne vrijednosti 2,6 milijardi kuna – projekti vodne komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir i aglomeracije Split – Solin.

A kako to funkcionira u Kopenhagenu, odnosno kako Danci zbrinjavaju otpadnu vodu i općenito tretiraju cijelo područje grada pokazali su predstavnici Biofosa, gradske tvrtke za zbrinjavanje otpadnih voda. Uslijedili su razgovori i razmjena iskustava predstavnika danskih tvrtki (Biofos, Alfa Laval, Danfoss, Grundfos, Liqflow, Ramboll, Westcome Heat Exchangers) s dalmatinskim gospodarstvenicima s područja vodnog gospodarstva. 

Osim u Splitu, Hrvatsko-danski vodni dan održava se u razdoblju od 7. do 9. svibnja u još četiri hrvatska grada - Zagrebu, Otočcu, Čakovcu i Zaprešiću.


Vaša reakcija na temu