Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI ALKE I VELIKE GOSPE Sinj je spreman za najvažnije doba u godini, provjerite što su pripremili ove godine

DANI ALKE I VELIKE GOSPE Sinj je spreman za najvažnije doba u godini, provjerite što su pripremili ove godine

Tu su brojna događanja, a za Oluju će se na Trgu dr. Franje Tuđmana održati domoljubni koncert

Grad Sinj spreman je za najznačajnije vrijeme u godini - Dane Alke i Dane Velike Gospe. Riječ je o manifestaciji koja će kroz dva mjeseca u grad alkara donijeti brojna kulturna, crkvena, sportska i društvena događanja. Sinjski gradonačelnik, Miro Bulj, pozvao je stanovnike Cetinske krajine da i ove godine, kao što je to bio slučaj i ranijih godina, u skladu s tradicijom okite balkone i urede grad.

- Pošaljimo u svijet sliku o tome kakav je naš grad. Službeno otvaranje je sutra, ali su neka događanja u sklopu ove manifestacije već održana. Očekujemo veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i svijeta - kazao je Bulj te napomenuo kako se turizam u Sinju razvija u tolikoj mjeri da već sada imaju problema sa slobodnim krevetima. 

U prvih pet mjeseci ove godine bilježe porast od 20 posto u dolascima i čak 50 posto u noćenjima. Bulj je upozorio i na problem migranata s kojim se susreću te naglasio kako je angažirana policija koja će voditi računa o sigurnosti hodočasnika, posebno onih koji pješače preko granice. 

- Ove godione je posebno to što ćemo imati koncert domovinskih pjesama na dan Oluje na Trgu dr. Franje Tuđmana. Osim toga, tu je i poseban projekt osvjetljenja našeg zvonika za kojeg vjerujemo da će biti završen do Velike Gospe - dodao je Bulj.

Fra Marinko Vukman, gvardijan Samostana i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, rekao je kako su Dani Alke i Dani Velike Gospe dani koji su posebno ispunjeni milinom i blagoslovom.

- Nismo jučer krenuli s pripremama za ovu proslavu. Čim jedna proslava završi odmah krećemo s planiranjem nove, razmišljamo koga sve pozvati i što će se sve događati. Ove godine je i 10. jubilarno hodočašće hrvatske vojske, policije i vatrogasaca. Oni hodočaste diljem Hrvatske, ali znam da im je Sinj posebno drag i da se rado odazivaju - kazao je fra Marinko Vukman. 

Direktorica TZ grada Sinja, Monika Vrgoč, posebno je istaknula ulogu institucija i službi koje se brinu za sigurnost hodočasnika. 

- Bez njihove pomoći i spremnosti ovo ne bi bilo izvedivo, a zahvaljujući njima sigurnost naših gostiju i hodočasnika se ne dovodi u pitanje - kazala je ona. 

Iz ovogodišnjeg bogatog programa je izdvojila koncert klape Gospi Sinjskoj, Sinjski sajam sela, Brnaški dernek, a za ovaj vikend sve one koji odluče otići u Sinj očekuje Beer festival na hipodromu.

- Traje dva dana i svi koji vole dobru hranu, dobru muziku i dobro pivo će se sigurno odlično provesti. Za sve koji dolaze u ove dane u naš grad tu su i tri tematske staze, sinjski bazen, ali i tri muzeja koja se mogu razgledati - dodala je Vrgoč.

Denis Bobeta, dogradonačelnik Sinja, najavio je brojna sportska događanja, a posebno je izdvojio treći Memorijalni turnir Mladen Pavić Kembo kojeg organizira Košarkaški klub Alkar. 

Brojna događanja u gradu alkara traju do 1. rujna i nema sumnje da će svatko pronaći nešto za sebe. 

Vaša reakcija na temu