DAO ŽIVOT ZA HRVATSKU S NEPUNIH 19 GODINA 'Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati'

DAO ŽIVOT ZA HRVATSKU S NEPUNIH 19 GODINA 'Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati'

Početak proslave Dana kotara Sirobuja obilježena je sjećanjem na Luku Vranješa

Polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen ploče branitelja Luke Vranješa, koji je život dao s nepunih 19 godina, počelo je obilježavanje Dana kotara Sirobuja i proslava nebeskog sveca zaštitnika Leopolda Mandića.

Vijence su uz obitelj mladića, položili suborci, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dožupan Luka Brčić, pomoćnik ministra prometa Mario Madunić i predsjednik kotara Hrvoje Balić.

- Pozivam i ostale kotare da spomen obilježja i murali budu na mjestima gdje će naša djeca najbolje učiti i nikad  zaboraviti naše heroje i slobodu koju mi danas uživamo. Hvala našem gradskom kotaru i svim našim herojima koji su utkali svoje živote i koji su dali najviše što su mogli dati i neka im je vječna slava i hvala - kazao je u govoru satnik 4. gardijske brigade Miljenko Modrić Miki.


Emotivan govor je održao i mladi predsjednik kotara.

- Okupili smo se danas na ovome mjestu kako bismo odali počast poginulome hrvatskome branitelju Luki Vranješu. Mladiću i našem susjedu, strastvenom navijaču Hajduka koji je kao osamnaestgodišnjak hrabro i nesebično stao u obranu Hrvatske. Nije imao ni 19 godina kada je položio svoj mladi život na oltar domovine. Toga dana, kada je Luka poginuo, još nisam imao ni dvije godine. Djetinjstvo mojih prijatelja i mene bilo je radosno i bezbrižno zahvaljujući Luki i svim hrvatskim braniteljima. Na ovome igralištu ispred nas, koje nosi Lukino ime, nove generacije odrastaju u igri i sreći i ne razmišljajući više kolika je žrtva podnesena za sve to. I baš zato, ove riječi na spomen ploči:

'Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati', podsjetnik su svima nama kako ne smijemo zaboraviti žrtve onih koji su svoje živote utkali u našu slobodu. Mate i Mirjana, hvala vam na Luki. Luka, hvala ti na svemu. Uvijek ćemo pamtiti što si učinio za nas. Neka ti je vječna slava i hvala - rekao je pred muralom palog mladića za slobodu.

Uvijek je posebno bolno gledati majku koja jecajući ne prestaje dozivati svoga sina.


Poslije polaganja vijenaca, okupljeni su pozvani na svečanu sjednicu gdje se oprostio od svoje funkcije i dosadašnji, najdugovječniji čelnik jednog kotara, Ivica Grubišić Gire. Ovo je, dodajmo, prvi Dan kotara proslavljen bez Gire kao predsjednika.

Gradonačelnik je pak istaknuo kako je Sirobuja zaista uzoran dio našega grada.

- Ima li ijedan gradski kotar ili mjesni odbor u Splitu ovakvu pažnju? Sve što ste svi odradili plod je iznimnog odricanja. Hrvoje je svaki dan u Banovini, kao i Gire, rade i rješavaju probleme. Novca ima kad ima pravih projekata, a Sirobuja ih ima - kazao je Krstulović Opara.

Balić se na svečanoj sjednici zahvalio Giri, kojega, kaže, niie lako stići, a ono što je važno, ovaj kotar nije više na loše glasu, nego kvart ugodnog življenja.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14