Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zlatna i srebrna numizmatička kovanica 'Konturna kravata' / Foto: Hrvatska kovnica novca Zlatna i srebrna numizmatička kovanica 'Konturna kravata' / Foto: Hrvatska kovnica novca
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Darujmo prvu numizmatičku eurokovanicu

Ograničena serija od 500 primjeraka

Posebna je veza koju Hrvati imaju sa svojom kravatom. Riječ je o jednom od naših najznačajnijih izuma, kojeg je prigrlio cijeli svijet i koji je i danas u svakodnevnoj upotrebi u nebrojeno mnogo država. Ponos činjenicom da je ovaj hrvatski predmet već više od četiri stoljeća nezaobilazan simbol svjetske kulturne baštine od sada možemo izraziti u još jednom obliku – darivanjem zlatne i srebrne numizmatičke kovanice 'Konturna kravata', koju je izdala Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca.
Zlatna i srebrna numizmatička euro kovanica Konturna kravata / Foto: Branimir Kralj

U ograničenoj seriji od 500 primjeraka, na hrvatsko tržište stigla je naša prva numizmatička eurokovanica. Ljepota i značaj novih početaka na ovoj euro kovanici naročito dolaze do izražaja, jer je za simbol koji će ju krasiti odabrana kravata, dekorativni odjevni predmet čija se pojava pripisuje upravo Hrvatima i koji je kroz stoljeća postao mnogo više od toga: postao je dio kulture, ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta.

Zlatna i srebrna numizmatička kovanica 'Konturna kravata' / Foto: Hrvatska kovnica novca

Numizmatička kovanica 'Konturna kravata' odaje počast ovom značajnom dijelu naše baštine, dizajnom koji je osmislio hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag

Izdanje 'Konturna kravata' sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji one činile cjelovit otkov. Zbog specifičnih kontura, ova kovanica dobiva pridjev 'konturna'. Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata, a srebrnjak je nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra. 
Zlatna i srebrna numizmatička kovanica 'Konturna kravata' / Foto: Branimir Kralj

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena vaša zlatna i srebrna numizmatička kovanica 'Konturna kravata', koja bi mogla postati dragocjen poklon vama dragoj osobi. Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić , koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje. 

Želite li nekome darovati trajnu i vrijednu uspomenu, kultnu kravatu odsad ćete moći uručiti i u vidu ove jedinstvene, limitirane kovanice i s razlogom se ponositi njenim lokalnim podrijetlom, koje je utemeljeno povijesnim, etnološkim i etimološkim činjenicama iz brojnih domaćih i svjetskih znanstvenih izvora. 

Numizmatičku kovanicu 'Konturna kravata' moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod prodajnih partnera.

Vaša reakcija na temu