Foto: Veljko Martinović Daša Dragnić: 'Nema više lagodne većine, birači će sve odlučnije pokazivati svoje (ne)zadovoljstvo'

Daša Dragnić: 'Nema više lagodne većine, birači će sve odlučnije pokazivati svoje (ne)zadovoljstvo'

Vjeruje da je ovo tek početak

Daša Dragnić, županijska vijećnica Koalicije ZA, upozorila je da javna uprava, bilo koje razine, nije tu da brine o lijevima ili desnima, nego da brine o svim svojim građanima. 

- Javna uprava, bilo koje razine, NIJE tu da brine o lijevima ILI desnima, o otocima ILI zaobalju, o mladima ILI starima, o našima ILI vašima (hm, čiji li su oni koji ne izlaze na izbore?), …ILI…. bez obzira postoji li i čija je većina (a većinu zapravo čine oni koji ne izlaze na izbore!). Javna uprava JE tu da brine o i… i… i…., o svim svojim građanima, uvažavajući njihove različitosti, trebala bi svima osiguravati jednake i dobre uvjete u svim aspektima življenja - napisala je.

U tom svjetlu, kaže, rezultati ovih izbora mogu se tumačiti tako da dobrim dijelom javna (samo)uprava, odnosno glavni politički akteri to nisu osiguravali, pa su ih građani odlučili prisiliti na promjenu ponašanja. 

- Naime, u velikom broju slučajeva, pa tako i u našoj Županijskoj skupštini, nema više lagodne većine, a izgleda ni one koja se može kupiti 'sitnim' pojedinačnim interesima. U prilog takvom tumačenju ide i činjenica da u 31 gradu/općini (od 55) kandidacijske liste grupe birača čine prvu ili drugu snagu u vijećima, a ako se tome pridodaju i snage stranačkih opcija koje zagovaraju promjene, slika je još jasnija. Dakle, dosadašnji politički akteri se moraju naučiti ponašati drugačije, bez samovolje 'većine' i zagarantiranih ruku; umjesto 'mišića' i trgovanja, u politički prostor mora ući dijalog, argumentacija općeg dobra i iznalaženje rješenja koja će biti prihvatljiva ne ili-ili, nego i-i, koja će građanima, bez obzira jesu li i za koga glasali, donijeti jednake i dobre uvjete življenja. A na nama, opcijama promjena, je da pokažemo da hoćemo i znamo tako upravljati, tamo gdje smo dobili tu priliku, odnosno, da smo spremni svojim djelovanjem u oporbi, većinskoj ili ne, vršiti pritisak takvih promjena - pojasnila je.

Istaknula je kako vjeruje da je ovo tek početak te da će birači sve odlučnije pokazivati svoje (ne)zadovoljstvo s obzirom na to koliko će tko biti spreman ispuniti svoja obećanja i njihova očekivanja. 

- #ZAjedno #Zapromjene - dodala je.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100427, "");
Pregledaj komentare